Mentalitatea și teama de eșec, obstacole în antreprenoriat

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Te salut!

 

Săptămâna aceasta am participat la prezentarea rezultatelor celei de-a treia ediții a Barometrului Startup-urilor, realizat de EY România, Impact Hub Bucharest și Startarium.

284 de antreprenori, care dețin startup-uri cu vechime de cel mult 3 ani, au răspuns la întrebări privind accesul la finanțare, zona de reglementare și impozitare, educație și formare, cultură antreprenorială și sprijin coordonat. Cei mai mulți dintre ei dețin startup-uri localizate în mediul urban și activează în IT&C, comerț cu amănuntul, servicii pentru afaceri, media și publicitate, industria alimentară, educație.

Vreau să îți împărtășesc 7 concluzii ale studiului, care să completeze imaginea mediului antreprenorial din România (imagine analizată și prin alte studii, ca cele realizate de BNR, Coface, Valoria):

mentalitatea și teama de eșec ocupă primul loc în topul celor mai importante obstacole pentru cei care vor să înceapă și să dezvolte o afacere în România. Dacă la ediția trecută, antreprenorii au pus pe primul loc educația precară, realizăm acum că fără mentalitate potrivită, care privește eșecul ca pe o experiență necesară pentru a învăța și a crește, efectul eforturilor de învățare este marginal.

Educația precară, impredictibilitatea fiscală și situația politică sunt următoarele obstacole identificate de antreprenori în începerea și dezvoltarea afacerii.

– ce surse de învățare folosesc antreprenorii pentru a se dezvolta? 41% dintre respondenți au ales mentoratul și discuțiile cu alți antreprenori, 25% cărțile de business și 21% cursurile online. Avem nevoie de exemple pozitive, avem nevoie de mentori și de antreprenori care să împărtășească din experiențe.

pentru demararea afacerii, aproape 80% dintre antreprenori pornesc business-ul cu bani proprii. Păi cine altcineva să aibă încredere mai mare în afacere, dacă nu fondatorul? În cele mai multe cazuri, nivelul aportului propriu de capital este direct proporțional cu nivelul de încredere în afacerea ta. Fondurile guvernamentale, familia si prietenii, fondurile europene reprezintă alte surse de finanțare menționate de antreprenori pentru demararea afacerii.

cum se vor finanța antreprenorii respondenți în următoarele 12 luni? 44% consideră ca principala sursă de finanțare va fi reprezentată de clienți/avansuri de la clienți. Astfel că grija față de clienți, față de nevoile și probleme lor, trebuie să fie prioritatea nr.1 a afacerii.  Rămân în atenția antreprenorilor și alte surse de finanțare, precum accesarea fondurilor guvernamentale, europene și creditele bancare.

cel mai important loc în alocarea resurselor îl reprezintă definirea și optimizarea modelului de business (29% dintre respondenți). Este o preocupare firească, menită să asigure sustenabilitatea afacerii. Definirea produsului/serviciului (23%), promovarea (22%), vânzarea și distribuția (20%) reprezintă următoarele componente ale business-ului, aflate în atenția antreprenorilor din punct de vedere al alocării resurselor.

– când vine vorba de percepția gradului de dificultate în ceea ce privește reacția la provocări, cea mai dificilă provocare este considerată asigurarea finanțării ideilor/planurilor de creștere în cadrul startup-ului (68% dintre respondenți). Pe locul 2, provocarea este reprezentată de asigurarea finanțării pentru creșterea numărului de angajați, justificată de evoluția pieței forței de muncă din România. Resursele financiare sunt resurse cheie ale oricărui model de business, de aceea managementul lor devine o preocupare strategică în organizație.

– fiind la început de drum, resursele antreprenorilor sunt limitate, astfel că nevoile de ajutor în administrarea afacerii, exprimate în studiu, ne dau câteva direcții bune de acțiune: promovarea afacerii (42% dintre respondenți), managementul financiar (19%) și relația cu clienții (12%).

Care dintre concluziile de mai sus sunt valabile pentru afacerea ta? Lasă-mi, te rog, un scurt comentariu sub articol. Dacă printre preocupările tale imediate se numără și asigurarea finanțării sau managementul financiar, hai să povestim mai multe despre nevoi și despre cum pot fi alături de tine.

Să-ţi fie cu folos!

Adi

Succesul este o călătorie care începe cu tine

Mai Multe Articole

Uncategorized

Încă un ghid și mă duc

Realizez că se face un an de când nu am mai scris nimic pe blog despre programele de finanțare nerambursabilă. Constat, cu un gust amar,

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții