Companiile vor să își reducă gradul de îndatorare

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Fusese un an greu pentru compania lui Sergiu, însă la finalul lui, el se bucura împreună cu familia, într-o cabană închiriată la munte, pentru a petrece Sărbătorile. Reușise să își crească veniturile cu circa 30%, datorită celor 3 lucrări noi contractate. Chiar dacă a semnat contractele abia în ultimul trimestru, a depus toate eforturile să termine producția și să livreze în luna decembrie.

Pe data de 3 ianuarie, la ora 9, primea un telefon. Era Maria, persoana de legătură de la banca parteneră. Îi spune că pentru rata la creditul de investiții, din 25 decembrie, nu există fonduri pe contul curent. Mai mult, pe numele companiei a sosit și o poprire de la ANAF, ceea ce înseamnă blocarea conturilor până la achitarea ei. Sergiu simți, într-o clipă, cum trece de la extaz la agonie: extazul unui an foarte bun din punct de vedere al veniturilor, agonia unui început de an, cu conturile blocate și fără niciun ban.

L-am întâlnit pe Sergiu în a 2-a săptămână din ianuarie. Căuta soluții de finanțare temporară până la încasarea banilor de la unul dintre clienții lui importanți, care întârzia cu plata de la finalul lunii decembrie. Într-un final a găsit sprijin la familie, care l-a ajutat cu banii pentru rata la credit și poprire. Nu e o situație singulară. De multe ori ne lăsăm prinși în mirajul creșterii rapide, folosim toate resursele pe care le avem la dispoziție și neglijăm obligațiile de plată pe termen scurt. Finalul? Incapacitate de plată.

Discutând cu el despre soluții de finanțare a deficitului de cash în anumite perioade, mi-am adus aminte de un barometru al accesului la finanțare pentru companii. Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România este efectuat de BNR, de 2 ori pe an. Utilitatea și relevanta lui vin din răspunsurile a peste 11.000 de companii, privind accesul la finanțare și din faptul că 85% dintre ele sunt IMM-uri, asigurând reprezentativitate la nivel național prin criteriile de selecție (mărimea, sectorul de activitate și regiunile de dezvoltare).

Hai să aflăm împreună ce mai spun companiile despre accesul la finanțare, cu mențiunea că am ales doar pe cele din segmentul IMM (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii). Finanțare, finanțare dar care sunt cele mai presante probleme ale companiilor? În continuare topul este dominat de  impredictibilitatea mediului fiscal și de nivelul de fiscalitate. Se mențin îngrijorările de creștere a costurilor cu forța de muncă și ia amploare provocarea legată de disponibilitatea forței de muncă bine pregătite.

Nimic nou sub soare când vine vorba de provocări. S-a schimbat ceva în percepția companiilor privind accesul la finanțare? Sondajul spune că nu prea. Intențiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menținut neschimbate comparativ cu sondajul anterior. Astfel, 62% dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66% nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare. Diminuarea gradului de îndatorare este o veste și o decizie bună pentru companii în perspectiva vremurilor de la orizont, mai ales că vine după o bună perioadă de creștere.

Cei de la BNR au întrebat companiile și despre reacția lor la evoluții nefavorabile privind costul finanțării (creșterea ratei dobânzii). Din răspunsurile primite, situația nu e roz deloc: 55% dintre companii ar fi afectate dacă dobânda la creditele contractate în lei s-ar majora cu până la 3%. Concluzia? Să fim cu ochii pe ROBOR, că ne poate da dureri mari de cap.

Cum apetitul pentru finanțări este influențat și de costuri, pentru 21% dintre companii finanțarea bancară ar deveni mai atractivă dacă rata dobânzii ar fi maxim 2,5%, iar pentru 11% dintre ele maxim 4,5%. Dacă ne uităm la rata medie a dobânzii în lei, la creditele în derulare, 7,6%, companiile și băncile mai au de așteptat până vor colabora, diferența dintre așteptări și ofertă fiind destul de mare.

Tu cum vezi anul 2019, din punct de vedere al surselor de finanţare? Care e provocarea numărul 1 în afacerea ta? Lasă-mi, te rog, un scurt mesaj sub articol.

Pe curând!
Adi

Succesul este o călătorie care începe cu tine

Mai Multe Articole

Uncategorized

10 gânduri bune pentru afacerea ta

La începutul lunii noiembrie s-a desfășurat cel mai important eveniment de business al toamnei, Business Focus 2022 – The Next Level of Evolution. Sunt recunoscător

Uncategorized

Teama de reușită vs teama de eșec

La una dintre întâlnirile programului de creștere cu o companie, mi-am adus aminte de un lucru pe care l-am aflat acum mai bine de 6

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții