AI-ul, joburile și intelectualii

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

„Adi, tu folosești ChatGPT?” este întrebarea pe care am primit-o săptămânile trecute de la Andrei, unul dintre clienții în programul de creștere. Am ezitat puțin înainte de a răspunde, având în vedere că, în acel moment, era printre ultimele persoane de la care mă așteptam la o asemenea întrebare. „Încă nu”, i-am răspuns. Datorită lui am realizat cât de mare și rapid va fi impactul AI în viețile noastre. Așa că m-am dus frumușel, mi-am făcut cont pentru acces și am început „conversația” cu ChatGPT, ca să-l ”cunosc”. Este respectuos, vrea să ajute, este dornic de învățare și face în câteva secunde ceea ce mie îmi ia și câteva ore – exemplu: scrierea unui articol de blog sau a unui newsletter. Și s-a ”născut” acum câteva luni. Cât de repede ne vom adapta pentru a ține pasul cu viteza cu care tehnologia „decolează”?

„Probabil, cel mai mare risc dintre ele: incapacitatea oamenilor de adaptare la o lume predispusă la schimbări din ce în ce mai mari, în ferestre de timp din ce în ce mai mici. … Lumea viitorului va aparține celor care vor reuși să rămână sănătoși mental și emoțional, echilibrați, dar adaptați la noile cerințe.” – Daniel Zărneșcu.

Vorbeam cu Daniel, unul dintre parteneri, despre cum integrăm instrumente ca Chat GPT în proiectele noastre. Pentru mulți dintre noi, în viitorul apropiat va fi provocator să rămânem relevanți pentru clienții noștri, dacă ignorăm această tehnologie. Și poate ceea ce este paradoxal în ceea ce vom constata în curând este că nu muncile necalificate sau cele calificate, nu meseriile vor fi cele care vor fi afectate la început, ci multe profesii care necesitau ani de zile de studiu. Cu alte cuvinte, mulți intelectuali vor rămâne fără obiectul muncii, iar majoritatea instituțiilor de învățământ superior va deveni irelevantă? Am primit mai multe mesaje ca răspuns la această întrebare, printre care cel de la Ionuț: „Cum crezi tu că va fi afectată forța de vânzări din domeniul financiar și ce ar trebui să facă oamenii de vânzări pentru a rămâne relevanți?”

Iată mesajul meu către Ionuț: „Greu de răspuns la întrebarea ta. În acest sector nu văd un impact rapid pentru că băncile, IFN-urile, asigurătorii și alți jucători din industrie se bazează foarte mult pe oamenii de vânzări, mai ales în zona de IMM-uri și Corporate. De cele mai multe ori, în timp, relațiile dintre oamenii de vânzări și companii devin apropiate, astfel încât angajatorii din industrie se bazează mult pe acest lucru atunci când recrutează (el aduce o parte din portofoliu de clienți) sau păstrează un om de vânzări. Deci vânzătorii buni, cu relații sănătoase în companii, vor fi tot timpul căutați. În această direcție răspund și la întrebarea: ce ar trebui să facă oamenii de vânzări pentru a rămâne relevanți? Să construiască relații durabile (human to human) și să fie cât mai mult în vânzare consultativă versus vânzare tranzacțională. Avem nevoie de oameni buni de vânzări, care să ne deschidă noi orizonturi în cum facem lucrurile în companie, cu soluții, recomandări, ascultare activă și suport.”

„Regardless of technology or the speed of innovation, people are still people. And all the rules of humanity still apply.”

Pentru cât timp? Nu știm. Dar până atunci, hai să fim oameni în continuare, trăind valorile universale comune: grijă față de ceilalți, echitatea, libertatea, loialitatea, autoritatea și sfințenia („The Righteous Mind” – „Mintea moralistă“, Jonathan Haidt).

Pe curând,

Adi

Mai Multe Articole

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții