Teama de eșec în pandemie

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Luna trecută, la un an de la începutul pandemiei, cei de la Termene.ro au vrut să afle despre provocările antreprenorilor cu care lucrez, despre win-win în business, despre temeri și despre ce a schimbat pandemia pe care o trăim. A fost un interviu mai lung, dar captivant, pe care aș vrea să ți-l împărtășesc în următoarele articole. Încep cu întrebarea primită despre schimbările pe care le-am observat, în acest timp, în profilul omului de afaceri de succes din România. Răspunsul este diferit, în funcție de cum definim fiecare dintre noi un om de afaceri de succes. El poate fi cineva care câștigă foarte mulți bani, poate fi cineva care ajunge la cât mai mulți clienți în toată lumea, poate fi cineva care schimbă lumea prin ceea ce a construit. Până la urmă, poate fi oricine. Dincolo de reușita fiecărui om de afaceri, am observat că indiferent de obstacole, ei nu renunță. Acesta ar fi primul lucru remarcat. În plus, au în ADN trei lucruri:

au claritate în ceea ce-și doresc: știu unde vor să ajungă, adică le este clară viziunea și cum vor ajunge acolo;

sunt foarte bine informați și știu cum să-și asigure toate resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele;

au echipa potrivită cu care parcurg toată această călătorie către atingerea obiectivelor.

La fiecare dintre ei am observat această ”Sfântă Treime” a unei afaceri:

Leadership: știu unde vor să ajungă și cu cine.

Strategie: știu cum să ajungă.

Execuție: atrag resurse valoroase — oameni, bani, know-how — și le pun la treabă pentru a genera și mai multă valoare.

Am mai văzut la acești oameni o schimbare de mentalitate, dar și o schimbare în modul de acțiune. Una din principalele provocări în zona antreprenoriatului a fost și este finanțarea afacerii. Ei au o teamă că vor rămâne fără bani, mai ales antreprenorii la început de drum. Cineva le dă la un moment dat acele resurse, într-un fel sau altul. Și își dau seama că în momentul în care primesc resursele, practic nu știu cum să le folosească. Nu au know how-ul de management eficient al resurselor. Aici nu vorbesc numai de managementul banilor, ci de managementul tuturor resurselor (umane, materiale, organizaționale). Și atunci o primă schimbare: „OK, am primit banii, dar ce fac mai bine cu ei?”. Dacă realizează că nu știu, antreprenorii încep să caute resurse, să se informeze, să-și atragă lângă ei mentori, consultanți, care să-i ajute să-și gestioneze mai bine resursele atrase. După ce constată că au și know how, unii dintre ei realizează că mai e și o chestiune de mentalitate, teama de eșec care ne ține pe loc și care ne face să nu acționăm.

Afirmam mai devreme că oamenii aceștia nu renunță. Pe cei mai mulți dintre noi, această mentalitate cu care privim eșecul nu ne ajută pentru că în spatele oricărei acțiuni noi avem o teamă de nereușită și de cum vom fi etichetați de ceilalți, aspecte care ne țin mai mult pe loc.

Am observat în ultimii ani că oamenii devin din ce în ce mai conștienți de faptul că nu este suficient să atragi resurse, ci este important să știi cum să le gestionezi, și înainte de a știi să le gestionezi e important să ai mindset-ul potrivit pentru a acționa. Și asta înseamnă că teama de eșec pe care o avem cu toții când pornim la drum începe ușor-ușor să fie acceptată. Zic: „OK, procentul de supraviețuire a startup-urilor e foarte mic. Adică sunt șanse foarte mari să o dau în bară, dar îmi construiesc drumul pentru a atinge acel obiectiv măreț. Am avut obstacolul acesta: ce pot să învăț din el?”.

Avem nevoie de schimbări la nivel de mentalitate, de acțiune, de a ne informa mai bine, de a ne atrage resurse valoroase și de a fi pregătiți să punem resursele la treabă, atunci când apar oportunitățile de creștere.

Tu ce crezi că ne mai poate ajuta să ne depășim teama de eșec? Lasă-mi, te rog, câteva gânduri pentru care îți mulțumesc.

Pe curând,

Adi

Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.

Interviul complet a fost publicat inițial pe blogul Termene.ro.

Mai Multe Articole

Uncategorized

Încă un ghid și mă duc

Realizez că se face un an de când nu am mai scris nimic pe blog despre programele de finanțare nerambursabilă. Constat, cu un gust amar,

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții