România: intermediere financiară vs profit

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Te salut!

Zilele acestea povesteam cu George, un antreprenor preocupat de creşterea afacerii sale, despre soluţii de finanţare. Analizând compania lui, am ajuns la concluzia că finanţarea bancară poate fi o soluţie rapidă şi accesibilă pentru finanţarea activităţii curente. Reacţia lui mi-a dat puţin de gândit: ”Adi, am citit zilele acestea ca România are cel mai redus grad de intermediere financiară din Uniunea Europeană. Băncile s-au mulţumit să finanţeze mai mult populaţia în detrimentul companiilor. Nu ştiu dacă are sau nu legătură, dar se pare că sistemul bancar local este cel mai profitabil din Europa.”

George are dreptate. Din păcate, România avea la sfârşitul anului trecut o pondere a creditului bancar privat total raportat la PIB de 26,4%, cea mai scăzută valoare din ultimul deceniu (în 2011 a fost aproape de 40%), ducând sistemul bancar românesc la coada clasamentului european. Decalajul de intermediere financiară dintre România şi statele Uniunii Europene s-a menţinut în ultimii ani.

Populaţia a luat mai multe împrumuturi şi a reuşit să depăşească în ultimii doi ani companiile. Ponderea creditelor bancare de retail în PIB a ajuns la sfârşitul anului trecut la 14,2%, peste nivelul de 12,2% din PIB înre­gistrat în cazul îm­prumuturilor pentru firme. Companiile au compensat această scădere prin creşterea creditării activităţii de la furnizori şi acţionari.

Cât priveşte profitabilitatea sistemului bancar românesc, se pare că este cel mai performant atunci cand vine vorba de ROE (Return on Equity), rata de rentabilitatea a capitalurilor ajungând în martie 2018 la 19.1%, comparativ cu o medie europeană de doar 6,8%, de aproape trei ori mai mică. Marjele de dobândă mai mari, costurile de funcţionare mai reduse şi scăderea accentuată a costurilor cu riscul de credit au dus sistemul bancar local într-o poziţie foarte bună din punct de vedere al retabilităţii capitalurilor.

Toate bune şi frumoase pentru bănci. Şi noi antreprenorii, cu ce ne alegem din toate acestea? Provocările le-am simţit cu toţii: ne-am dus la furnizori să obţinem termene de plată mai mari, am cerut bani de la acţionari, am atras alte surse de finanţare. Care sunt oportunităţile? Păi în primul rând, există bani în piaţă. Obiectivul nostru este să îi atragem la momentul şi la costurile potrivite pentru etapa în care se află afacerea noastră. Iar pentru a reuşi acest lucru, e bine să fim pregătiţi pentru a găsi mixul potrivit nevoilor de finanţare a business-ului. Băncile vor finanţa în continuare companiile, bineînţeles, cu preferinţă pe cele solide din punct de vedere al capitalizării, lichidităţii şi profitabilităţii. Concurenţa din sistem a dus deja la poziţionarea unor jucători cu soluţii de finanţare pentru start-up-uri şi microîntreprinderi. Rapiditatea acordării şi costul banilor pot reprezenta avantaje pentru finanţarea activităţii companiei.

Relaţia datoriicapitaluri trebuie să fie una atractivă, atât pentru finanţatori sau investitori, cât și pentru acţionari. Aşa că ai grijă de ea.

Îţi doresc să găsești mixul potrivit pentru finanţarea afacerii tale. Un echilibru între sursele interne de finanţare (generate de activitate) și cele externe (atrase sau împrumutate) reprezintă o premisă importantă a creșterii sănătoase pentru afacere.

Cum arată acum mixul de finanţare al afacerii tale? Cât de mult lucrează el în sprijinul creșterii business-ului? Vrei să-l optimizăm? Dă-mi de veste.

Pe curând!
Adi

Succesul este o călătorie care începe cu TINE!

Mai Multe Articole

Uncategorized

Încă un ghid și mă duc

Realizez că se face un an de când nu am mai scris nimic pe blog despre programele de finanțare nerambursabilă. Constat, cu un gust amar,

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții