6 soluţii de reducere a costurilor de finanţare

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Salutare!

Probabil că auzi foarte des, în ultima perioadă, despre inflaţie și fluctuaţia costurilor de finanţare, în special fluctuaţia ROBOR. Aproape toată media economică și nu numai, publică zilnic evoluţia ROBOR. Dacă ai deja o finanţare sau te pregătești pentru a obţine una, atunci știi că în această perioadă vei “beneficia” de cele mai ridicate costuri de finanţare din ultimii 4 ani. Cum ROBOR la 3 luni a fost cotat în ultimele 2 luni și jumătate la o valoare între 3 și 3.5%, valoarea lui medie este acum de aproximativ 3 ori mai mare faţă de valorea medie a anului 2017 (1.15%). Analiștii financiari prognozează o valoare a lui în același interval de 3-3.5%, în acord cu estimarea BNR privind temperarea inflaţiei în jurul valorii de 3.5%.

Bine, bine, dar ce poţi face tu pentru a reduce impactul costurilor de finanţare în totalul costurilor companiei? Iată 6 soluţii care te pot ajuta:

  1. Negociază costurile cu finantaţorul. Uite câteva recomandări:

– trecerea de la dobânda variabilă la dobânda fixă în următorii 2-3 ani – te va proteja de creșterea potenţială a costurilor de finanţare din perioada următoare;

– reducerea marjei fixe a costului creditului – o valoare mai redusă va compensa creșterea ROBOR;

– reducerea costurilor de administrare sau gestiune, a costurilor de neutilizare a facilităţii de credit – ideal ar fi ca ele să fie reduse cat mai aproape de valoarea 0;

– obiectivul tău este să plătești doar dobânda la sumele pe care le vei utiliza din credit și să utilizezi creditul doar atunci când ai epuizat celelalte surse de finanţare.

  1. Optimizează-ţi stocul în funcţie de cererea pe termen scurt – când banii sunt scumpi nu vrei să îi blochezi în stoc, decât dacă ai primit de la furnizor un discount semnificativ care acoperă costul finanţării și stocul nu este perisabil. Vezi ce fac și concurenţii tăi cu stocurile!
  1. Ai grijă de termenele de plată acordate clienţilor și de managementul creanţelor. Te costă mai mult să asiguri finanţarea activităţii până încasezi, de aceea dacă decizi să acorzi termene de plată mai mari, asigură-te că incluzi costul finanţării în preţ. Mai mult, o neîncasare la timp, te poate aduce în situaţia de a nu face faţă plăţilor, riscând intrarea în incapacitate de plată.
  1. Plătește la timp furnizorii. Îi poţi plăti mai repede doar dacă primești un discount semnificativ, superior costului de finanţare.
  1. Vinde activele neproductive: îţi încarcă mult costurile, nu îţi cresc productivitatea, vei putea folosi banii în alte direcţii prioritare.
  1. Flexibilizează structura de cheltuieli pentru a reacţiona rapid în cazul unor scăderi de venituri (în perioade de recesiune economică). Ajustează cheltuielile fixe prin a externaliza o parte din activităţile care generează astfel de costuri.

Nu știi și nici nu ai vreun control al evoluţiei costurilor de finanţare. Importantă este abilitatea ta de a te adapta oricărei schimbări a mediului, în care funcţionează afacerea ta. Mai mult, focusul trebuie să fie pe creșterea sănătoasă și sustenabilă a afacerii, pe grija faţă de clienţi și pe optimizarea costurilor.

Dacă ai aplicat deja unele soluţii descrise mai sus sau ai identificat altele, m-aș bucura să le împărtășești, într-un scurt comentariu.

Să-ţi fie de folos!
Adi

Succesul este o călătorie care începe cu TINE!

Mai Multe Articole

Uncategorized

De ce nu performează afacerea ta?

Ca antreprenor, ai pornit la drum cu un vis și dorința de a construi ceva propriu, unic și durabil. În primele etape, energia și entuziasmul

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții