Provocări în creșterea și finanțarea unui start-up de producție

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ca antreprenor și gazdă a podcastului Smart PodCash, am avut ocazia să discut cu mulți antreprenori despre provocările finanțării unei companii. Recent, am stat de vorbă cu Cristian Barin, fondatorul start-up-ului Ohvăz, despre cum și-a construit afacerea în jurul produselor alimentare sănătoase. În acest articol, voi împărtăși cele mai importante perspective pe care le-am extras din conversația noastră.

Validează piața înainte de a face pași mari

Cristian a pornit afacerea din propria necesitate de a găsi alimente gustoase, dar sănătoase, pentru pauzele de masă de la locul de muncă. Inițial, a testat diverse servicii de catering și abonamente de mâncare, fără prea mult succes. Așa că: “Am decis să nu folosim coloranți, conservanți și alte cele, să luăm, spre exemplu, ciocolată veritabilă față de cremă de cacao. Am decis din prima zi să folosim ambalaje de sticlă, care erau foarte scumpe, grele.”

Investind în ingrediente de calitate încă de la început, Cristian a putut valida dacă există piață pentru produse premium la prețuri rezonabile. Confirmarea interesului clienților l-a încurajat să meargă mai departe.

Fii pregătit pentru provocări neprevăzute

Chiar și după ce ideea de business este validată, trebuie să te aștepți la dificultăți. Cristian anticipa că va dura cel puțin un an să educe piața despre noile sale produse pe bază de ovăz. Dar nu se aștepta la pandemie, război sau criză economică.

“Din păcate, anul ăsta terminăm doar pe la 750-800 de mii de euro. Aș fi vrut deja să fiu pe la 1,5-2 milioane de euro.” Cu toate acestea, aproape 1 milion de euro cifră de afaceri pentru un brand nou este o performanță bună. Cheia este să înțelegi că vor apărea mereu provocări și să ai răbdare în continuare.

Investește în educarea consumatorilor

Oamenii nu vor cumpăra ceva nou dacă nu înțeleg de ce este benefic. De aceea, Cristian a alocat mult timp pentru a crea conținut care să sublinieze avantajele mâncării sănătoase.

“Mă bag eu pe TikTok, creez eu content. Deodată mă transform într-un mini influencer.”

Prin investiția constantă în informarea publicului, el a reușit treptat să convingă tot mai mulți clienți să încerce produsele Ohvăz, de aceea răbdarea în comunicarea valorii oferite este foarte importantă.

Identifică investitorii potriviți fiecărei etape

Banii de la investitori pot accelera o afacere, dar trebuie găsiți partenerii care se potrivesc etapei în care se află afacerea. La început, Cristian a investit sume importante din economiile personale, câteva sute de mii de euro, pentru a dovedi angajamentul. Apoi, a atras câțiva investitori care au înțeles provocările specifice unei afaceri la început de drum. Ei nu au forțat dividende sau evaluări nerealiste, ci i-au sprijinit strategic. Găsirea unor astfel de parteneri a contat cel mai mult.

Fii generos și construiește relații pe termen lung

Cristian a învățat că merită să fii generos în negocierile cu investitorii, chiar cu prețul unui control sau a unui profit mai redus pe termen scurt. Contează mai mult să atragi parteneri care să te susțină consistent.

“Este important să înțelegi valoarea la ceea ce înseamnă să fii generos, să lași de la tine.”

Odată ce îți construiești o reputație de corectitudine, vei putea atrage și mai ușor finanțatori și parteneri de încredere pe viitor. Iar asta va stimula și mai mult creșterea afacerii.

Concluzie

Construirea unei afaceri de succes în jurul produselor alimentare sănătoase necesită multă răbdare, dedicare și flexibilitate. Dar cu pași mici, constanță și sprijinul potrivit, poți crea ceva valoros și sustenabil. Cheia este să înveți permanent, să câștigi încredere și să rămâi deschis la noi perspective. Dacă reușești aceste lucruri, poți construi o afacere de care să fii mândru.

Mai Multe Articole

Uncategorized

Cum te pregătești pentru a atrage investitori

Finanțarea unei afaceri este o provocare pentru foarte mulți antreprenori. Există însă strategii și abordări care îți pot crește semnificativ șansele de a obține banii

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții