Cum te pregătești pentru a atrage investitori

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Finanțarea unei afaceri este o provocare pentru foarte mulți antreprenori. Există însă strategii și abordări care îți pot crește semnificativ șansele de a obține banii necesari creșterii. Acest articol se bazează pe conținutul episodului de podcast “Smart PodCash”, în care am avut o conversație valoroasă despre finanțarea afacerilor cu Ruxandra Pietreanu, managing partner la Path-Finder Corporate Finance.

Obținerea finanțării nu este un proces simplu. Este esențial ca antreprenorii să-și pregătească temeinic compania înainte de a iniția discuțiile cu potențialii investitori. Iată câteva modalități prin care te poți pregăti:

Planifică din timp

Ideal ar fi să începi pregătirile cu 2-3 ani înainte de a lansa procesul de atragere a finanțării. Astfel, ai suficient timp să optimizezi managementul, vânzările, contractele, finanțele și procedurile interne.

Chiar și 4-6 luni de pregătire temeinică sunt benefice. În acest interval poți elabora proiecții solide, îți poți pune la punct documentele, poți evalua riscurile, poți efectua analize financiare aprofundate și te poți asigura că ești pregătit pentru o potențială analiză de due dilligence.

“Pregătirea este extrem de importantă. De cele mai multe ori, antreprenorii decid brusc că vor să lanseze un proces de atragere a investitorilor. Asta exclude o pregătire minimală.” – Ruxandra Pietreanu

Cunoaște exact ce vrei

Este esențial să ai claritate în ceea ce privește obiectivele tale ca antreprenor și ce anume vrei să obții de la investitori. Astfel, vei putea comunica clar viziunea și vei putea identifica rapid dacă un potențial partener se potrivește sau nu cu ceea ce îți dorești.

“Vino pregătit să enunți ceea ce tu îți dorești ca antreprenor pentru afacerea ta și ceea ce îți dorești de la investitorul pe care îl ai în față.” – Ruxandra Pietreanu

Învață să-ți prezinți compania

Ca antreprenor, trebuie să înveți cum să prezinți compania într-un mod concis, punând accent pe punctele forte și pe ceea ce vă diferențiază. Investitorii nu cunosc detaliile afacerii tale, așa că fii pregătit să transmiți informațiile esențiale într-un interval scurt de timp.

“Antreprenorii trebuie să știe cum să transmită concis informația și esența afacerii lor.” – Ruxandra Pietreanu

Fii pregătit pentru refuzuri

Acceptă faptul că vei auzi multe refuzuri înainte de a găsi investitorul potrivit. Continuă să înveți din fiecare experiență și nu lua personal răspunsurile negative. Persistența și perseverența sunt esențiale pentru a reuși în final.

 

3 lucruri de făcut și 3 lucruri de evitat la prima întâlnire cu un investitor

Prima întâlnire cu un potențial investitor este o ocazie importantă de a face o primă impresie bună. Iată 3 lucruri de făcut și 3 lucruri de evitat pentru a maximiza șansele de succes:

Ce să faci:

– Informează-te despre investitorii cu care te întâlnești – află cât mai multe detalii despre experiența, interesele și așteptările lor pentru a te putea adapta.

– Prezintă compania complet – nu presupune că investitorii cunosc deja afacerea ta. Prezintă succint datele esențiale despre companie, echipă, clienți, produs, cifre cheie.

– Fii pregătit pentru refuzuri – nu lua personal un eventual refuz. Învață din experiență și caută mai departe investitorii potriviți.

Ce să eviți:

– Să vii neinformat despre investitor – riști să pari nepregătit și să nu reușești să creezi o conexiune.

– Să discuți despre preț – prima întâlnire este pentru a vă cunoaște reciproc, nu pentru a negocia detaliile financiare.

– Să dezvălui informații confidențiale – nu intra în detalii sensibile fără un acord de confidențialitate semnat.

“La prima discuție este important să ne cunoaștem, să înțelegem ce face fiecare parte și să vedem dacă există potrivire la nivel uman.” – Ruxandra Pietreanu

 

Concluzie: finanțarea, combustibilul pentru creșterea afacerii tale

Atragerea de finanțare reprezintă adesea un pas esențial pentru a duce un start-up sau o afacere la următorul nivel. Cheia este să te pregătești temeinic, să îți cunoști foarte bine obiectivele, să găsești investitorii potriviți și să negociezi finanțarea în cele mai bune condiții.

Nu uita că finanțarea este doar un mijloc către un scop. Focusul tău ar trebui să rămână pe crearea unei companii de succes, iar banii sunt doar combustibilul care te ajută să ajungi acolo. Alege înțelept sursele de finanțare și partenerii care îți susțin viziunea pe termen lung!

Mai Multe Articole

Uncategorized

Creștere accelerată prin metodologia Growth by Design

“𝗚𝗿𝗼𝘄𝘁𝗵 𝗯𝘆 𝗗𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻” este o metodologie nouă, pusă în scenă de către Dan Mocanu și Adi Ploscaru, care combină crearea de valoare prin 𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗢𝗰𝗲𝗮𝗻

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții