Planificarea este admirabilă,…,dar lipseşte cu desăvârşire

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Te salut!

Am început direct, fără ocolişuri, încă din titlu :), avându-l în gând pe Caragiale, mereu actual, cu al său personaj, Nae Cațavencu, din piesa ”O scrisoare pierdută”: “Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”.

Zilele trecute am fost la Ploieşti, acceptând invitația celor de BizzClub, o comunitate faină de antreprenori şi specialişti din Prahova. Am rămas plăcut surprins să văd sala plină, la ceas de seară, cu oameni dornici să ajute cu recomandări, să facă networking şi curioşi de ce urma să le povestesc la momentul educațional: Bugetul – instrument de management al performanței.

Înainte să vorbim despre bugetul nostru cel de toate zilele :), i-am rugat să participe la un scurt sondaj pentru a vedea câți dintre cei prezenți au buget aprobat sau în pregătire pentru 2020. Rezultatul, 2-3 mâini ridicate, reflectă ceea ce se întâmplă cu majoritatea companiilor din România: ştim că este importantă este planificarea, dar nu ”se” face. Din păcate, gândim şi acționăm pe termen scurt, de la o lună la alta, făcând micromanagement şi reacționând la ce ni se întâmplă, cum putem şi cum ştim mai bine. Nu avem strategie, nu avem obiective clare, nu avem buget, dar ne mai rămâne totuşi speranța: ”Doamne ajută să fie bine!” 🙂.

Ştiu cât de dificil este să alocăm resurse de timp şi energie în această direcție, pentru că observ acest efort când lucrez cu antreprenori pe zona de strategie, obiective şi planificare. Sunt multe momente când simțim că nu ne ajung nici măcar cele 24 de ore ale zilei, ca să facem ceea ce credem că trebuie făcut, apropo de faptul că micromanagementul ne ocupă tot timpul din lume. Şi da, este posibil ca procesul de planificare să dureze foarte mult, să nu ne iasă de prima dată, să-l amânăm sau chiar să renunțăm.

Cum depăşim această barieră? Înțelegând care este rostul planificării şi ce beneficii aduce organizației:

– claritate şi sens acțiunilor de zi cu zi, astfel încât fiecare angajat să ştie cum poate contribui la creşterea organizației

– asumarea şi responsabilizarea oamenilor pentru rezultatele obținute

– îndrumă şi motivează oamenii spre atingerea obiectivelor setate, care trebuie să fie provocatoare şi realizabile

– previne risipa de resurse

– asigură echilibrul între resurse şi utilizarea lor, între venituri şi cheltuieli, între încasări şi plăți.

Când îți este clar ceea ce vrei sa obții şi ce resurse îți sunt necesare, când măsori şi analizezi rezultatele, vei putea să iei la timp deciziile potrivite, ca să te asiguri că rămâi pe direcția setată.

”Bine, bine, dar la cât de repede se schimbă toate, ce rost are să mai pierzi cu timpul cu o planificare care poate să nu mai fie relevantă peste câteva luni?” Păi dacă o faci şi apoi rămâne în sertar, nu te ajută mai deloc. Înregistrează periodic rezultatele obținute, observă diferențele față de cele estimate, analizează-le şi decide dacă trebuie să revizuieşti ceea ce ai planificat. Astfel stai aproape de afacerea ta şi de nevoile ei, aflate în permanentă schimbare.

La tine cum se vede procesul de planificare? Lasă-mi, te rog, câteva gânduri în comentariu. Mă ajută să înțeleg mai bine impactul lui asupra afacerii tale.

Sa îți fie cu folos :)!

Adi

Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.

Mai Multe Articole

Uncategorized

Creștere accelerată prin metodologia Growth by Design

“𝗚𝗿𝗼𝘄𝘁𝗵 𝗯𝘆 𝗗𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻” este o metodologie nouă, pusă în scenă de către Dan Mocanu și Adi Ploscaru, care combină crearea de valoare prin 𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗢𝗰𝗲𝗮𝗻

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții