Performanță, performanță, dar cum?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Salutare!

 

Sâmbătă și duminică – 100% șanse de ploaie – așa arată prognoza meteo pentru 1 și 2 iunie, când plecăm la drum din București. Cu ceva timp înainte, alesesem locul unde să petrecem împreună cele 2 zile, 4 copii mari (noi și nașii noștri) și 4 copii mai mici (ai noștri și ai lor) :). Peisajul arăta cam așa: o vilă în Cisnădioara (aproape de Sibiu), lângă pădure, cu o grădină de vreo 3000 de metri. În grădină? Hamac, iaz, trambulină, terasă, loc de grătar, trotinete, biciclete, de toate pentru toți copiii :). Păi, stai așa! Că va ploua non-stop. Mda, nu e să fie, ne-am zis pe drum, în timp ce turna cu găleata pe Valea Oltului.

Ne apropiem de ”locul de joacă” și avem parte de… SOAREEE! Hai că nici Busu nu le mai nimerește, ca în tinerețe :). Și a fost însorit până a 2-a zi când am plecat spre București (e loterie și cu prognozele astea). Acolo ne-am împărțit pe grupuri comune de interese și limbaj :): cel mic al meu (4 ani) cu cea mică a lor (3 ani) la trambulină și uța-uța în hamac, cea mare a noastră (6 ani) cu cea mare a lor (8 ani) la povești despre ce au mai făcut fetele, noi băieții cu berea și grătarul :), iar fetele cu vinul și savurând momentul solo :).

În ultimul articol ți-am povestit despre importanța comunicării și a limbajului folosit în organizație pentru creșterea personală, a echipei și a companiei în care lucrezi sau pe care o conduci. Limbajul financiar este un limbaj universal ce te poate ajuta să construiești și să comunici mai bine obiectivele de performanță.

În luna aprilie am fost invitat la Iași, pentru a discuta împreună cu antreprenorii și managerii din Moldova despre instrumente utile în conducere. Iar pentru că scopul fundamental al unei afaceri este să creeze valoare și să o maximizeze, avem la dispoziție cel puțin 2 instrumente, prin care putem urmări acest scop: managementul prin obiective și managementul prin bugetare.

Sunt convins că le cunoști și că poate le folosești în activitatea ta. Vreau doar să conștientizăm mai mult importanța utilizării lor, pentru că ”un obiectiv fără planificare rămâne … doar un vis”.

”Un computer pe fiecare birou și în fiecare casă” – Bill Gates. E important să visăm la fel de sus și nebunesc, iar obiectivele setate, planificarea și execuția pe măsură vor transforma visul în realitate :).

Atunci când vorbim de obiective, e bine de reținut că acestea se împart în:

obiective strategice ce reflectă viziunea organizației. Se stabilesc la nivelul conducerii, pe termen lung (3-5 ani sau chiar pe o perioadă mai mare), în pași de acțiune și măsurabili. Astfel poți evalua progresul făcut în direcția îndeplinirii misiunii.

obiective tactice ce se stabilesc la nivelul conducerii sau la nivel de departament, pe termen mediu (1-3 ani).

obiective operaționale, acele ținte concrete de atins pe termen scurt (1 an), pentru a susține obiectivele tactice și strategice.

Începe procesul de stabilire sau de actualizare a obiectivelor, construindu-le SMART (Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant, în Timp delimitat) și aliniate cu: viziunea, misiunea, valorile și performanța dorită de companie. Obiectivele care nu sunt SMART și aliniate au șanse minime să fie întelese, asumate și îndeplinite.

Sper că te-am făcut cel puțin curios să îți reiei obiectivele și să te uiți din nou la ele prin prisma orizontului de timp setat, a modului de construcție și cât de aliniate sunt cu ceea ce îți dorești. Pentru că odată ce ai finalizat acest pas, poți trece la următorul: planificarea bugetului necesar îndeplinirii obiectivelor :).

Bugetul este ca un GPS ce te ajută să-ți planifici și să-ți monitorizezi constant drumul spre atingerea obiectivelor, alegând cea mai bună rută, prin dimensionarea lor din punct de vedere financiar. Fiind un instrument de măsurare a performanței, bugetul îndrumă și motivează oamenii spre atingerea obiectivelor bugetate, în același timp alertând managerii atunci când cifrele rezultate diferă de cele bugetate. Tu cum stai cu Bugetul de venituri și cheltuieli? Dar cu Fluxul de numerar (Cash flow-ul)?

Un plan este atât de bun pe cât de bine este executat. Execuția, analiza și controlul diferențelor, decizia de revizuire a obiectivelor și a bugetului vor asigura un management mai bun al performanței și al resurselor companiei.

Obiectivele și bugetele sunt vectori ai performanței, ce ne țin pe direcția dorită sau ne pot îndepărta decisiv. În următorul articol îți voi pregăti 3 surse cheie de informații care să te ajute să îți monitorizezi performanța afacerii. Până atunci, m-aș bucura să aflu despre Visul tău, despre ceea ce îți dorești. Pune-mi, te rog, un scurt mesaj sub articol și povestește-mi :).

Să-ți fie cu folos!

Adi

Succesul este o călătorie care începe cu tine

Mai Multe Articole

Uncategorized

De ce nu performează afacerea ta?

Ca antreprenor, ai pornit la drum cu un vis și dorința de a construi ceva propriu, unic și durabil. În primele etape, energia și entuziasmul

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții