”… Mai e și aspectul conceptului de “performanță”, în sensul de evoluție, de creștere, care îmbracă atâtea aspecte în realitate, că nici nu le văd abordate (net/manuale/cărți…) … ”
Știu că îți vorbesc din nou de performanță, însă mi-am amintit de Tudor. El este unul dintre cei care au reacționat la ultimul articol, fiind vădit preocupat de planificarea financiară, mai ales pentru afacerile la început de drum și cu resurse limitate. Cu ocazia asta, îi mulțumesc că mi-a adus în vedere cât de diferit percepem conceptul de performanță.
Sunt de acord cu Tudor. De cele mai multe ori o privim ca pe un rezultat al eforturilor depuse (resursele utilizate) în slujba a ceea ce ne dorim (obiective). Iar pentru a ști că suntem pe direcția stabilită, avem nevoie de obiective SMART, atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă și organizatie.
Fiind un subiect de actualitate, vreau să aprofundăm mai jos câteva aspecte. Într-o afacere, poți monitoriza performanța financiară prin analiza a 3 rapoarte: Bilanț, Cont de profit și pierdere, Cash flow. Hai să vedem ce aflăm din fiecare:
- Bilanțul ne arată cât valorează afacerea la momentul întocmirii lui, practic o imagine a ceea ce deține compania (active) și a ceea ce datorează (pasive). Ecuația bilanțului este: Active = Capitaluri propii + Datorii (capitaluri împrumutate), iar diferența dintre Active și Datorii este ceea ce numim Avuția companiei (Activul net). Scopul afacerii este de a crește activul net.
- Contul de profit și pierdere ne indică valoarea caștigată într-o anumită perioadă (an, semestru, trimestru, lună), obiectivul fiind de a maximiza profitul (ca diferență între venituri și cheltuieli)
- Fluxul de numerar sau cash flow-ul reflectă mișcările periodice de bani (încasări și plăți) pe cele trei grupe de activități: operaționale, investiții și financiare. E important de urmărit ca profitul obținut să se transforme în cash, iar acesta să fie suficient pentru a acoperi necesarul de investiții și finanțare.
Mai simplu spus, scopul fundamental al unei organizații este să creeze valoare și să o maximizeze. Pentru a asigura o performanță financiară sănătoasă și sustenabilă, vezi cum stai la indicatorii privind:
- Lichiditatea afacerii, exprimată prin capacitatea activelor curente de a genera suficient cash pentru a plăti datoriile pe termen scurt (până într-un an de zile);
- Solvabilitatea, reprezentând capacitatea companiei de a plăti obligațiile de plată cu scadențe pe termen mediu și lung;
- Profitabilitatea/rentabilitatea companiei, fie că vorbim de ponderea marjelor de profit (marja brută, operațională sau netă) în total vânzări sau de rentabilitatea activelor și a capitalurilor;
- Eficiența activității companiei care evaluează cât de bine își folosește organizația activele și pasivele pentru a genera vânzări și pentru a maximiza profiturile. Cei mai utilizați indicatori sunt cei care calculează perioadele medii de rotație a stocurilor, de încasare a creanțelor, de plată a furnizorilor si care formează ciclul de conversie al banilor, esențial pentru evaluarea nevoii de finanțare
Tot acest proces de management financiar al afacerii tale poate părea copleșitor. Îmbucurător este faptul că din ce în ce mai mulți antreprenori devin conștienți de rolul lui strategic în creșterea afacerii, atât la nivel de management, cât și la nivelul responsabililor de buget.
Înțelegerea limbajului financiar, începând de la responsabilul de buget și până la nivel de top management/acționariat, este un prim pas în managementul performanței financiare a afacerii. Setarea și comunicarea corectă a obiectivelor, planificarea și bugetarea lor, execuția, monitorizarea, analiza financiară și controlul bugetar sunt alți pași necesari pentru a asigura un management performant al afacerii. Întelegerea, setarea și controlul acestui proces îți dau încrederea că ești pe direcția stabilită și că poți lua deciziile de business potrivite, la timp.
Îmi doresc să aflu mai multe despre nevoile proprii din zona financiară a afacerii tale, fie că sunt nevoi de educare/formare/training sau nevoi de consultanță/mentorat. Putem construi împreună soluții :).
Aștept vești!
Adi
Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.