”Oamenii sunt afacerea”, ”oamenii sunt cel mai de preț activ al afacerii”, ”oamenii fac diferența între o afacere și una de succes” sunt câteva dintre afirmațiile antreprenorilor legate de provocările în a conduce un business. ”Adi, nu mai găsesc oameni, de unde să îi iau, cum mă pot lupta cu resursele corporațiilor (mai nou ale statului), aș vrea să cresc, dar nu am cu cine”.
La una dintre întâlnirile lunare cu o echipa de management, am explorat conceptul de employer branding și acțiunile pe care ar putea să le facă pentru a-și crește brandul de angajator. Cu toții am căzut de acord că așteptarea ca potențiali angajați să îți bată la ușă este nerealistă, că anunțurile de angajare (așa cum le știm noi) nu prea mai au efect în piată și că este nevoie să mergem către viitorii angajați / colaboratori / parteneri cât mai devreme în formarea lor.
Ziua porților deschise în companie, participarea la târguri de carieră, asigurarea resurselor de care au nevoie în școli sunt doar câteva acțiuni pe care le putem face periodic pentru a construi și consolida imaginea de actual sau viitor angajator / partener / colaborator pentru cei tineri. Un mare câștig al acestor acțiuni este că ne putem manifesta curiozitatea despre ei, despre ce-i pasionează și cum am putea construi împreună un viitor comun.
”Adi, dar toate aceste acțiuni le fac foarte bine corporațiile pentru că au bugete mari alocate în această direcție. Noi cum putem concura cu ele?” Managerul a continuat povestind despre această acțiune la facultatea unde a absolvit. În momentul în care a vorbit despre această perioadă din viața lui, mi-au venit în minte studiile recente efectuate în rândul tinerilor despre apetitul lor pentru antreprenoriat. Rezultatele lor spun că aproape 1 din 2 tineri vrea să fie antreprenor. Și au nevoie de o grămadă de resurse pentru a porni și a reuși. Iar una dintre ele este mentoratul.
Oare cum crezi că ar reacționa tinerii dacă, în cadrul instituției în care învață, ar veni un antreprenor de succes, care a absolvit tot acolo, să le vorbească într-un eveniment despre parcursul antreprenorial. Deja îmi imaginez un eveniment pentru ei cu titlul: ”De la student la antreprenor de succes”. Și așa ți-ai asigurat o ”piață” nouă, pe care corporațiile nu o pot și nu vor să o servească sau mai bine zis, să o cucerească, pentru că scopul lor este altul. Sigur, experiența, abilitățile și experiențele dobândite în corporații pot să fie un preambul sănătos (sau nu) pentru drumul antreprenorial. Dar mesajul tău va fi total diferit de al lor, mesaj pe care tinerii vor să-l audă pentru că poți fi un model și un facilitator pentru ei pe acest drum, al antreprenoriatului.
A fost un AHA mare atât pentru echipa de management (și coproprietari ai afacerii pe care o conduc), cu care deja pregătesc un astfel de eveniment, cât și pentru mine, ca antreprenor și manager. Practic ai un diferențiator clar în fața corporațiilor pentru a atrage oameni valoroși. Folosește-l cu răbdare și vor veni către tine. Însă, la fel de important, este să fii pregătit pentru ei când vor veni. Iar aceasta este o altă provocare mare, pe care o dezvolt într-un alt articol 😊.
Pe curând,
Adi