Incubatoarele și acceleratoarele de afaceri

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

În acest articol mi-am propus să afli câteva informații utile despre incubatoarele și acceleratoarele pentru afaceri. Deseori văd antreprenori care caută finanțare la investitori, dar ei nu sunt pregătiți pentru această interacțiune sau nu e încă momentul potrivit. De aceea participarea într-un program de incubare sau de accelerare te poate ajuta să îți fie mai clar în ce etapă te afli, începând chiar de la idee, care sunt pașii și resursele de care ai nevoie pentru validare, start și creștere.

Încep cu ce au în comun incubatoarele și acceleratoarele: în cadrul acestor programe beneficiezi de training pe fiecare componentă cheie a unui business, găsești mentori care să te sprijine, ai acces la diferite resurse (le voi detalia imediat) si poți intra în contact cu potențiali finanțatori.

Ce este un incubator de afaceri? Practic un program care oferă antreprenorilor la început de drum sau viitorilor antreprenori acces la resurse, mentorat, training, potențiali investitori și diverse servicii pentru a-i ajuta să ajungă din faza de idee la cea de produs. Un incubator este mediul potrivit în care primești acces la toată infrastructura necesară:

– primești spre folosire spațiu de lucru și echipamente IT necesare

– ai acces la programe de training, la consultanți de business pe juridic, financiar, marketing, vânzări și, așa cum spuneam mai devreme, îți poți găsi un mentor

– fiind un spațiu deschis pentru mai multe proiecte de business, ai ocazia să intri în contact cu alți antreprenori, să vă cunoașteți mai bine și să vă sprijiniți. Incubatoarele organizează evenimente de networking, deci ai ocazia să cunoști oameni care îți pot deveni ulterior parteneri, clienți sau investitori.

– pentru că una dintre principalele provocări în a porni sau a crește un business este asigurarea finanțării, incubatoarele fac tot posibilul să vină cu soluții, fie prin a oferi un capital financiar minim, însă acest lucru se întâmplă destul de rar sau prin a aduce investitorii mai aproape de antreprenori, oferindu-le acestora din urmă ocazia să își susțină proiectul de business.

Crezi că ești în etapa potrivită a proiectului de afaceri pentru a participa la un incubator? Atunci ține cont și de următoarele aspecte când alegi un astfel de program:

– de obicei durează cel puțin 1 an de zile

– află dacă sunt programe generaliste sau nișate pe o anumită industrie

– fii conștient de ce nevoi ai tu și afacerea ta în acel moment și verifică dacă îți sunt satisfăcute de incubator. Spre exemplu, poate vrei să îți fie asigurat spațiul de lucru sau poate vrei anumite traininguri sau acces la anumiți mentori și investitori.

– ține cont și de faptul că unele programe percep o taxă de înscriere, altele o taxă lunară pentru servicii. Sunt incubatoare care cer părți sociale sau acțiuni în compania ta. Vezi cu ce soluție ești confortabil raportat la beneficiile pe care le vei obține din program.

Uite câteva comunități care organizează programe de incubare: cei de la TechVentures au TechStartup Incubator, urmărește-i și pe cei de la Rubik Hub, Cluj Startups și Founder Institute. Dacă vrei mai multă claritate în proiectul tău, mentori aproape de tine, networking și resurse valoroase care să te ajute să pornești mai pregătit, atunci intră într-un incubator de afaceri.

 

E timpul pentru accelerarea afacerii tale? Dacă da, atunci un program de antreprenoriat dedicat acestei etape te poate ajuta. Spre deosebire de incubator care este un program extensiv, ce durează de multe ori mai bine de 1 an de zile, acceleratorul este un program intensiv, cu durată de câteva luni de zile. Structura programului permite antreprenorilor să treacă mai rapid prin anumite faze de dezvoltare.

De obicei, ai la dispoziție experți, mentori, coach-i și traineri care îți aduc valoare rapid în business, într-un mod foarte bine organizat, astfel încât să îți atingi repede obiectivele, care pot fi, spre exemplu, susținerea unui pitch și atragerea de investitori sau lansarea produsului. Pe lângă suportul pe care îl primești din partea unor oameni faini, care vor să te ajute să crești, ai parte de feedback constructiv și de networking, practic ești invitat să te alături unei comunități de antreprenori care vor să crească accelerat.

Pe perioada programului, cunoștințele tale de business cresc exponențial, având la dispoziție o echipă întreagă de profesioniști. Ecosistemul acceleratorului îți va permite să intri în contact cu potențiali clienți, furnizori, parteneri și investitori. Accesul la o serie de investitori este unul dintre cele mai importante beneficii ale programului. Vei avea ocazia să îi cunoști, să pitch-uiești în fața lor și să obții finanțarea de care ai nevoie pentru etapa în care se afla afacerea ta.

Fie că este vorba de dezvoltarea abilităților de vânzare, de marketing sau de cele de comunicare, finanțe, business development sau people management, intrarea într-un accelerator îți poate oferi resursele de care ai nevoie să îmbunătățești ce este important pentru afacerea ta în etapa în care se află.

Ce mai este sănătos pentru afacerea ta într-un program de accelerare, este că ești forțat, dacă pot spune așa, să găsești răspunsuri la întrebările: ce se întâmplă dacă nu merge asta, ce se întâmplă dacă nu merge cealaltă? Cum rata de supraviețuire a startup-urilor este foarte scăzută, vei avea ocazia să găsești soluții și pentru situații mai puțin plăcute. Odată ajuns într-un accelerator, ai la îndemână resurse valoroase care să te ajute să obții claritate pe cum poți maximiza creșterea. Mai mult, chiar și după ce termini programul, beneficiezi din partea comunității de suport și promovare a afacerii tale pentru a-ți atinge următoarele obiective de creștere.

Unde poți găsi accelerator pentru afacerea ta? Cei la Early Game au un astfel de program, Innovation Labs, Commons Accel, comunitatea Tech Angels organizează Techcelerator, poți afla detalii despre programele Orange Fab, InnovX, 1M Investment Readiness Program. Dacă vrei un program internațional ai binecunoscutele acceleratoare Y Combinator, 500 Startups, Google for Startups Accelerator Europe, Startup Bootcamp. Ai de unde alege, e important să aloci resurse către cel care ți se potrivește cel mai bine etapei în care se află afacerea ta. Fiind un program intensiv, de durată scurtă, poți participa chiar și la 2-3 acceleratoare într-un an de zile, iar experiența diversă câștigată chiar merită efortul ca să ajungi mai repede și mai bine la obiectivul setat.

 

Spor la incubare și accelerare cu rost 😊!

Adi

Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.

Mai Multe Articole

Uncategorized

De ce nu performează afacerea ta?

Ca antreprenor, ai pornit la drum cu un vis și dorința de a construi ceva propriu, unic și durabil. În primele etape, energia și entuziasmul

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții