”Am nevoie de bani să pornesc o afacere, am nevoie de bani să o dezvolt, am nevoie de bani să plătesc salarii, furnizorii și taxele până încasez de la clienți, am nevoie de bani pentru a face o investiție, am nevoie de bani să nu dau faliment”.
Bani, bani, bani! Uite așa, finanțarea afacerii a devenit prima prioritate, primul obstacol sau prima bornă în calea fericirii de antreprenor. Pornești afacerea cu banii tăi sau ai voștri daca sunteți mai mulți fondatori, cu timpul tău, cu ceea ce știi, pentru că ai mare încredere în ceea ce poți construi. Practic îți pui pielea la bătaie, adică ai ”skin in the game”, altfel e greu de crezut că o va face altcineva în locul tău. Tu ai face-o în locul altcuiva?
Bun, începi entuziast și după ceva timp, gata, s-au dus banii tăi. Dai înainte și te rogi de cei apropiați, familie, prieteni, cunoștințe să te împrumute. Le promiți că le înapoiezi banii “cât ai zice pește”. În realitate… . Gata și ăștia. Cum scadența facturilor bate la ușă, suni la furnizori din timp, că așa e frumos și îi rogi să te mai lase câteva zile până încasezi un avans promis de unul dintre clienții tăi. Fiind la începutul relației cu furnizorii și clienții, ai grijă de a nu cere mai mult decât e nevoie și cu atenție.
Cum stai pe net și dai scroll, vezi un anunț: finanțează-ți afacerea prin crowdfunding. Te interesezi despre ce e vorba și la un moment dat realizezi că e nevoie de timp să pregătești campania de finanțare. Cum ai salarii de plătit săptămâna viitoare și facturile amânate au ajuns din nou la scadență, ai vrea să te salveze un “înger” de business, dar unde “Doamne ajută” îl găsești? Despre business angels îți povestesc într-un alt articol. Stai puțin zici, oare dintre toate fondurile de investiții care au început să bage bani în companiile românești, de la startup-uri și până la companii mature, nu găsești unul care să pună câțiva leuți și în afacerea ta? Răspunsul este, depinde 😊. Cauți repede câteva povesti de succes și descoperi cu o oarecare dezamăgire că durează cel puțin câteva luni de zile, și nu puține, să bați palma cu un fond de investiții.
Cum timpul nu lucrează în favoarea ta, simți presiunea scadentelor și găsești soluția. Cobori repede la sucursala băncii de la parterul blocului unde ai biroul, mai ales că ai și conturile curente acolo. Te așezi frumos pe scaun în fața unui consilier și începi să-ți spui nevoia. Nici nu începi bine că deja ești întrerupt: ai vechime, ai garanții, ai cifre bune? Păi când, că de abia luna viitoare faci anul. Hai că ne vedem mai târziu, după a 2-a aniversare. Să fii sănătos! Te întorci la birou, deschizi laptopul și citești presa. Afli că încă o companie s-a listat pe piața Aero. De vreo 2 ani încoace pare că e la modă să te finanțezi pe bursă. Te uiți peste câteva listări, sperând să găsești o companie în același stadiu cu a ta. După ceva vreme de citit biografii, îți dai seama că trebuie să mai crești.
Obosit de atâtea căutări, vrei să iei o pauză și dai să închizi laptopul, când o reclamă luminoasă te întreabă dacă vrei să iei bani nerambursabili? Păi bineînțeles că vrei, cine nu vrea să ia bani pe care să nu-i mai dea înapoi. Suni la numărul de telefon din anunț pentru mai multe detalii. Ți se spune că în curând se vor deschide programe de finanțare și că e imposibil să nu prinzi unul potrivit. Până atunci, pentru a-ți asigura locul la masa banilor nerambursabili, pentru monitorizarea știrilor și pregătirea înscrierii, ești invitat să plătești un avans de câteva mii de lei. Aici ți s-a tăiat filmul. Păi tu alergi să faci rost de bani și răspunsul pe care îl primești este de genul: mai întâi ne plătești ca să îți spunem ce bani poți primi mai târziu, dar în curând că nu se știe când. Închizi telefonul nervos și deja pare că cedezi definitiv: ”Gata! M-am săturat. Vând afacerea, iar cu banii pe care îi iau pe ea, mă apuc de ceva mai relaxat.”
Dar până faci asta, tot nu scapi de datorii. Ieși pe balcon să iei o gura de aer. Îți observi mașina curată, spălată de curând, pe care ai cumpărat-o acum 3 ani de zile, când lucrai în corporație. Este mașina pe care ți-ai dorit-o mulți ani la rând, de 3 ani te bucuri să o conduci și ai mare grijă de ea. Săptămâna viitoare trebuie să plătești chiria și salariile oamenilor de care ești foarte mulțumit. Te întorci la birou, deschizi laptopul și intri pe un site de vânzări auto. Da, chiar merită să sacrifici temporar o dorință personală pentru binele comun. În timp ce scrii anunțul de vânzare, primești un email. Este acceptul propunerii de business pe care ai făcut-o acum 2 luni de zile unui client corporate, care îți cere contractul și factura de avans. Îți revine zâmbetul pe buze, mulțumești divinității și suni să comanzi pizza pentru tot biroul. Orice reușită merită sărbătorită cu cei care îți sunt alături.
Sper că ți-a plăcut această poveste cu final fericit despre experiențele antreprenorului în găsirea soluțiilor de finanțare. Am început cu banii proprii și cu cei ai apropiaților, apoi ne-am dus către furnizori și clienți. Am continuat cu crowdfunding, business angels și fondurile de investiții. Ne-am dus la bancă, ne-am uitat pe bursă și la fondurile nerambursabile. Am luat în calcul și un exit, iar spre final vânzarea de active. Am încheiat optimist cu finanțarea reprezentată de un avans important plătit de un client nou.
Eu am făcut un slalom în câteva minute, însă tu vei avea de parcurs distanțe lungi, cu multe provocări. Rămâi optimist, cunoaște-ți afacerea ca pe tine însuți și urmărește să atragi parteneri valoroși!
Pe curând,
Adi