Cum îți crești șansele să iei bani nerambursabili

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Gata cu 2020! Sper ca impactul pandemiei în afacerea ta să fi fost unul suportabil sau chiar unul pozitiv, cu multe conștientizări și schimbări de macaz benefice. O mare parte dintre afaceri a suferit în urma restricțiilor impuse de autorități, așteptând să fie susținută prin programul anunțat al ajutoarelor de stat.

Din păcate, am avut și vom avea multe promisiuni, însă puține implementate (deficitar sau în așteptare) și insuficiente pentru a acoperi nevoile majorității IMM-urilor. Am scris mult pe parcursul anului trecut despre ele: IMM Invest, granturi pentru capital de lucru și investiții.

Primesc des întrebări despre ce urmează să se întâmple cu banii mulți anunțați de UE și cum se pot pregăti companiile pentru accesare lor. Vreau să ai din timp câteva informații utile, ca să poți aborda cu mai multe șanse de reușită programele de finanțare nerambursabilă începând cu 2021.

5 recomandări de avut în vedere pentru fondurile nerambursabile:

1. Probabil ai aflat sau ai experimentat pe propria piele faptul că aceste programe sunt foarte birocratice, de lungă durată în aprobare (câteva luni), în implementare (încă 12 luni) și în monitorizare (încă 3 ani). Nu îți recomand să te aventurezi de unul singur, decât dacă ai încredere că tu și/sau cineva din companie poate administra un astfel de proiect cap-coadă. Mai bine apelezi la un consultant bun, care se ocupă profesionist de proiect. Despre alegerea lui îți povestesc mai târziu.

2. Începe demersul din timp pentru a fi pregătit la deschiderea sesiunii de depunere proiecte. Pregătirea proiectului poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni și ai nevoie de contractarea/disponibilitatea/atenția ta sau a consultantului cu care lucrezi pentru a vă asigura că aveți tot ceea ce trebuie sa depuneți proiectul încă de la deschiderea sesiunii: construirea și redactarea planului de afaceri, lista de achiziții și oferte de preț pentru justificarea cheltuielilor, proiecții financiare, înregistrare și autorizare cod CAEN eligibil, surse de cofinanțare, etc.

3. Vei avea nevoie să pui și tu bani pentru a cofinanța proiectul. Află care este cofinanțarea minimă prevăzută în proiect, dar întreabă și care este cofinanțarea ”optimă” care îți crește șansele de aprobare. Am pus „”, pentru că astfel de informații poți afla din piața de specialitate, de la consultanții care sunt la curent cu ce se întâmplă în industrie: specificul firmelor contractante, cu ce punctaj, cu ce % de cofinanțare, etc.

4. Dacă nu ai (temporar) toți banii necesari implementării proiectului și nu ai o relație bună cu furnizorii de bunuri/servicii achiziționate prin proiect, află cât mai repede dacă poți primi credit punte de la bancă. Această finanțare temporară îți poate ușura și grăbi implementarea.

5. Ai grijă, ca la final de 2020, afacerea să aibă cel puțin: profit operațional, capitaluri proprii pozitive și angajați. Discută din timp cu un contabil sau cu un consultant financiar pentru a evalua performanța financiară a afacerii în 2020. Având în vedere că activitatea multor companii în anul 2020 a fost afectată de pandemie, este posibil să se țină cont de valoarea indicatorilor financiari și la 2019.

Consumul mare de resurse (timp, energie, nervi, bani) alocat accesării acestor fonduri, mă îndeamnă să îți recomand să duci această ”luptă” alături de un specialist și să apelezi la un consultant bun. Cum îl alegi?

6 pași pentru alegerea consultantului potrivit:

1. Ia-ți alături un consultant cu experiență și rată de succes validată pe industria ta. 2-3 recomandări de la persoane de încredere, care au implementat cu succes proiecte, îți pot ușura căutarea și alegerea lui.

2. Alocă timp să citești despre proiectele lui de succes. Vezi ce poți afla din prezența lui în online – ce se spune despre el și activitatea lui pe rețelele de socializare? Urmărește paginile și grupurile de profil, caută testimoniale.

3. Cere-i un draft de contract de colaborare și studiază toate clauzele lui. Asigură-te că sunteți amândoi confortabili cu forma lui finală și că este unul win-win, dar și lose-lose, în situația nedorită.

4. Înainte de semnare, clarifică tot ce este legat de șansele de admitere ale proiectului tău la finanțare și posibilitatea rapidă de implementare: bugetul programului, număr estimativ de câștigători, concurența (câte proiecte ar putea fi depuse), % de cofinanțare, cerere de plată sau de rambursare, accesare credit punte, cum se derulează procesul (de la semnarea contractului și până la finalizarea perioadei de monitorizare), etc.

5. Plătește avans – astfel vei avea o mai mare siguranță că prioritizează dosarul tău și că alocă resurse din timp pentru a-l pregăti corespunzător. În cele mai multe cazuri, dacă proiectul este eligibil și nu este admis la finanțare, există clauze care specifică faptul că proiectul va fi depus și în alte programe, fără perceperea unui alt avans. În plus, dacă e vina consultantului că nu a fost admis la finanțare, ar trebui să îți recuperezi avansul. Nu-i căuta pe cei care cer doar comision de succes, pentru că vei da peste novici, care în timpul lor liber pot scrie câteva proiecte și sunt șanse mari să nu ai parte de cea mai bună experiență.

6. Tine aproape de consultantul tău, pe tot parcursul lung și birocratic al procesului, în etapele de pregătire, depunere, aprobare, implementare și monitorizare. Nu-l trata ca pe un proiect pe care îl pasezi consultantului și totul va fi bine. Riști mult așa, pentru că pe parcurs (unul lung după cum observi) pot apărea tot felul de elemente noi, care necesită răspunsuri de la tine sau de la consultant/autorități. Este despre afacerea ta și nevoile ei, de aceea asigură-te că duci proiectul cu bine la final.

Îmi dau seama, acum după ce am scris articolul, că sunt mai multe de spus despre această relație antreprenor – consultant fonduri nerambursabile, având în vedere specificul proiectului de finanțare. Voi reveni și cu altă ocazie să completez aceste recomandări.

Pe final vreau să te las cu această reflecție asupra accesării fondurilor nerambursabile: este un proces prea birocratic și complex pe care să ți-l asumi singur sau cu cineva alături, fără experiență și încredere.

Vor fi mulți bani de accesat în următorii 7 ani, așa că ai grijă să îți pregătești afacerea pentru a-i atrage în proiecte de creștere sustenabilă. Privind aceste informații, ce crezi că ți-ar mai fi de folos, ca să îți crești șansele de a lua bani nerambursabili? Scrie-mi și revin cu recomandările potrivite.

Pe data viitoare,

Adi

Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.

Mai Multe Articole

Uncategorized

De ce nu performează afacerea ta?

Ca antreprenor, ai pornit la drum cu un vis și dorința de a construi ceva propriu, unic și durabil. În primele etape, energia și entuziasmul

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții