Antreprenorii au foame de creștere

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Luna aceasta au fost publicate primele informații despre concurența companiilor pentru banii programului POR 2.2 – IMM. Aplicanții au cerut finanțări, a căror valoare cumulată, a depășit de 29 de ori bugetul disponibil. La ce foame de bani pentru investiții au companiile, ce bine ne-ar prinde măcar câteva miliarde de euro din cele peste 80 așteptate in următorii ani.

Până acolo, drumul va fi lung și anevoios, privind și la cum merg programele de finanțare deja lansate (microgrant, granturile pentru capital de lucru și investiții, Electric Up). Fiind gălăgie mare în aceste zile cu programele, am primit multe întrebări de la antreprenorii interesați de accesare lor. Ei au găsit o grămadă de neclarități în procedurile de implementare și, cum e firesc, vor cât mai repede răspunsuri. Uite doar trei întrebări dintre cele primite:

– ”La criteriul 2 de departajare la punctaje egale (Măsura 3), care valoare a cifrei de afaceri se ia în calcul? Cea deja realizată (în 2019 sau în 2020) sau cea previzionată în proiecțiile financiare?”

– ”În proiecțiile financiare (venituri, profit brut, flux de numerar), se completează cifrele obținute din activitatea finanțată sau din toată activitatea companiei?”

– ”La Electric Up (ghidul mi se pare atât de tehnic scris încât cred că ai mare nevoie de cineva de specialitate și de project manager), ce condiții de înscriere trebuie să îndeplinească acele companii care nu sunt IMM-uri?”

Și multe alte formulări incomplete și neclare, care pun în dificultate antreprenorii ce vor să acceseze aceste programe de finanțare nerambursabilă. Din păcate, răspunsul meu la toate aceste întrebări este ”nu știu”. Și nu răspunsul meu este important, ci cel oficial, al autorităților care administrează aceste programe. Acum, după alegeri, întreabă dacă mai ai pe cine, pentru că prea nu mai răspunde nimeni, având alte priorități. La aproape 2 săptămâni de la deschiderea Măsurii 2, ministerul a venit cu o listă de răspunsuri, unele încă incomplete și confuze, la grămadă mare de întrebări. Nu vreau să fiu pesimist, dar luna decembrie pare pierdută pentru cei care doreau să depună proiecte relevante până la finalul anului. Sper ca în ianuarie să avem mai mult noroc.

După luni de zile de promisiuni, perioadă în care răspunsul autorităților la întrebarea ”când se deschid programele?” era ”pe repede-nainte”, au dat drumul la înscrieri, chiar înainte de alegeri. Cum? Publicând, pe repede-nainte, cu câteva zile până la deschidere, proceduri cu o grămadă de neclarități, la care vom primi răspuns …, din păcate nici aici nu știu să îți răspund :(. Antreprenorii vor să își asume proiecte sustenabile de investiții și au nevoie de îndrumări (proceduri/ghiduri) simple, clare și transparente, ca să poată întocmi și depune corect cererile de finanțare.

La ce au dus repede birocrația excesivă, lipsa transparenței, comunicarea deficitară cu antreprenorii? La apariția unei noi ocupații – Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene (cod COR 242213) și a unei noi industrii, cea a consultanței în accesarea fondurilor nerambursabile. Ca în orice breaslă, sunt oameni mai mult sau mai puțin pregătiți, cu valori și viziuni diverse.

Cum nu cred că vom avea parte curând de un proces simplu, clar și rapid în atragerea acestor fonduri, cu siguranță vom avea nevoie de un consultant bun, care să ne fie alături în identificarea, abordarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de finanțare nerambursabilă.

Ar trebui să vină mulți bani de la UE, în perioada 2021-2027, dublu față de perioada tocmai încheiată. Cum bine intuiești, atât numărul consultanților, cât și piața de profil se vor dubla în următorii ani. Nu știu cât de bine vor fi pregătite autoritățile pentru asta, însă hai să ne pregătim noi, antreprenorii, cât putem de bine, pentru a intra în posesia lor. Ia-ți puțin timp în această perioadă și recitește articolul scris pe această temă, pentru a te ajuta să îți crești șansele de finanțare și să alegi un consultant potrivit: https://adiploscaru.ro/cum-iti-cresti-sansele-sa-iei-bani-nerambursabili/.

Sărbători liniștite și să ai un 2021 extraordinar :)!

Adi

Mai Multe Articole

Uncategorized

De ce nu performează afacerea ta?

Ca antreprenor, ai pornit la drum cu un vis și dorința de a construi ceva propriu, unic și durabil. În primele etape, energia și entuziasmul

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții