Sunt deja 3 săptămâni de când e activă starea de urgenţă. Pentru mulţi antreprenori, fiecare zi fără încasări sau cu încasări reduse și incerte, este una care crește presiunea pe cum își pot gestiona mai bine rezervele de cash rămase. Prioritatea 0 devine timpul pe care îl pot câștiga, astfel încât să nu își închidă afacerile, până când activitatea se va relua sau până când vor găsi surse de finanţare.
Bun, dar cine mai finanţează afacerile în această perioadă, pentru că timpul trece și banii se duc repede, atunci când nu încasezi. Din păcate, sunt din ce în ce mai multe afaceri cu activitate suspendată sau afectată, care au nevoie de finanţare pentru a nu închide. Hai să vedem împreună care sunt soluţiile și ce șanse reale există pentru fiecare în parte, plecând de la cele care ţin de antreprenor și până la sursele atrase sau împrumutate:
– încep cu recomandarea de a face tot ceea ce depinde de tine, ca manager sau antreprenor, ca să îţi reduci cheltuielile neimportante. Ţine-le doar pe cele critice (must have), care îţi permit să păstrezi afacerea în viaţă, cu angajaţii și partenerii cheie.
– rezervele de cash sunt limitate, de aceea acordă atenţie sporită unde se duc banii. Plătește, prioritizând angajaţii, furnizorii cheie, finanţatorii și bugetul statului. Negociază deschis, cu fiecare partener în parte, sumele pe care le poţi plăti, astfel încât să puteţi depăși împreună această perioadă dificilă.
– vânzarea de active (începe cu cele neproductive) îţi poate aduce bani ca să reziști. Perioada de timp câștigată depinde de cât de valoros este activul. Sigur, nu este cel mai potrivit moment, însă cu cât valoarea activului este mai mare (atenţie, valoarea și nu preţul), cu atât cresc șansele să intre mai mulţi bani. În situaţii extreme, pentru a supravieţui, au fost momente în istoria lor, când mari companii au fost nevoite să își vândă activul lor cel mai de preţ. Au făcut-o, și-au revenit și au devenit mai puternice.
– acum e momentul cel mai bun ca tu să arăţi câtă încredere ai în afacerea ta: bagă bani în companie din rezervele tale, fără a-ţi pune în pericol bugetul familiei. Cele 180.000 de contracte de muncă încetate rapid spun câte ceva și despre încrederea și felul în care o parte dintre antreprenori a înţeles să facă business.
– e un moment dificil și cei apropiaţi (familia, prietenii, cunostintele) te pot înţelege. Nu ezita să apelezi, pe termen scurt, la aceia dintre ei care au potenţial financiar să te susţină în această perioadă.
– încasarea creanţelor și achitarea în avans a produselor/serviciilor de către clienţi pot reprezenta o gură de oxigen. Sper să ai noroc în portofoliu tău, de clienţi cărora le merge bine și de relaţii construite pe principii sănătoase. Acum chiar ai nevoie de fiecare bănuţ încasat cât mai repede. Tot acum, clienţii tăi fideli te pot susţine prin a achita în avans, parţial sau total, produsele sau serviciile tale, cu un anumit discount, urmând să le livrezi/prestezi prioritar, atunci când vei putea funcţiona. Ia legătura cu ei și oferă-le vouchere (vezi campania Smartbill), pentru că mulţi dintre noi vrem și putem ajuta furnizorii preferaţi.
– creditul furnizor este cea mai folosită soluţie de finanţare, mai bine de jumătate dintre datoriile companiilor românești fiind la furnizori. Suntem foarte dependenţi unii de alţii, astfel că riscul unui blocaj de neplată este foarte ridicat, mai ales când o companie mare încetează plăţile (primele 1000 de companii din România generează aproape jumătate din veniturile tuturor companiilor). În astfel de momente se văd partenerii care îţi sunt alături, înţelegând situaţia și făcând tot ce este posibil să continue relaţia. Altfel, este posibil să ne trezim, după ani de colaborare, că nu mai beneficiem de niciun termen de plată, că totul se plătește în avans și că suntem nevoiţi să găsim rapid alţi furnizori, ceea ce este foarte neplăcut și dificil în această perioadă.
– ”Mai dă cineva credite?” este o întrebare pe care o aud frecvent. Răspunsul sincer este ”nu prea”. Finanţatorii se confruntă cu numeroase cereri de amânare a ratelor la toate creditele. Practic sunt blocaţi de numărul mare de solicitări, pentru care trebuie să găsească o soluţie, în lipsa unor norme clare de aplicare. Sigur, pentru cei cărora le merge bine, există disponibilitate de a finanţa în continuare, însă și ea limitată, din cauza modului cum finanţatorii își desfășoară activitatea în această perioadă (program redus, work from home, realocare de resurse în zone critice). Cei care au deja finanţări active și garanţii imobilizate, mai pot spera la suplimentări, atunci când va fi clară pentru finanţatori, garantarea creditelor de către stat. Cine sunt cei care vor avea prioritate la aceste finanţări? Probabil cei care sunt prea mari ca să fie lăsaţi să cadă…
– autorităţile naţionale, europene (prin instituţiile abilitate UE) și internaţionale (FMI, Banca Mondială) vor finanţa măsurile de susţinere a persoanelor, a companiilor și a instituţiilor publice afectate;
– ce se întâmplă cu investitorii individuali (business angels) și fondurile de investiţii? Mai finanţează afaceri? Răspunsul este da, dar cu mai multă atenţie și diferit în funcţie de etapa de dezvoltare (probabil că multe dintre fondurile de capital de risc sunt în stand-by). Bineînţeles că orice afacere sustenabilă, care poate aduce suficientă valoare și pe termen mediu/lung (nu doar în criză), rămâne atractivă pentru investitori, indiferent de context.
– fondurile guvernamentale și cele europene – primele sunt suspendate pe perioada stării de urgenţă, iar cele europene, în majoritatea lor, sunt în pregătire pentru perioada 2021-2017. În această perioadă, companiile sau organizaţiile care pot contribui la identificarea unui tratament pentru virusul COVID-19, beneficiază de finanţări nerambursabile.
– celelalte forme de finanţare (crowdfunding, factoring, microfinanţare, finanţare pe piaţa de capital, etc) au un impact scăzut în finanţarea mediului antreprenorial, însă pot reprezenta punctual soluţii pentru anumite companii.
Așa arată tabloul curent al finanţării în România, mai ales în acest context provocator, din punct de vedere al resurselor limitate. Ai informaţii care ar putea completa acest peisaj? M-aș bucura să le împărtășești.
Să îţi fie cu folos!
Adi
Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.