Ce ne facem cu ROBOR-ul ăsta, Adi?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Te salut!

Întrebarea aceasta am primit-o de dimineaţă, de la un client, proprietar de companie. Era preocupat de creșterea costurilor de finanţare pentru afacerea lui, folosind deja o linie de credit pentru activitatea curentă și derulând un credit de investiţii. Încercând să fac o glumă, îi răspund:
“Eu: Robor-ul cu treaba lui, tu cu treaba ta 😊.
El: Da, dar vezi tu, că dacă își vede de treabă cum și-a văzut în ultimele săptămâni, s-ar putea să aibă treabă și cu treaba mea: costuri mai mari, presiune pe cash flow, profit mai mic…”.
Hmm, nu a ţinut gluma 😊.

Evoluţia cadrului economic din ultima perioadă ne confirmă, încă o dată, cât de importantă este abilitatea noastră de a ne adapta oricărei schimbări a mediului, în care funcţionează afacerea noastră.
Nu putem influenţa Robor-ul, dar putem lua, din timp, măsuri de reducere a efectelor creșterii lui, acţionând în sensul creșterii veniturilor și/sau în sensul reducerii cheltuielilor.
CUM? Iată câteva recomandări:

Pentru creșterea veniturilor, sunt convins că știi ce ai putea implementa rapid pentru afacerea ta:
– soluţii în sensul creșterii cantitative – număr de clienţi, număr de vânzări per client – prin dezvoltarea canalelor de vânzare;
– soluţii în sensul creșterii valorii aduse clientului și posibilitatea poziţionării diferite a politicii de preţ. Mai mult, crescând valoarea adăugată, îţi vei crește șansele să obţii ulterior avansuri de la clienţi pentru a putea finanţa o parte a activităţii curente.

Pentru reducerea cheltuielilor, ai în vedere câteva informaţii legate de finanţarea deja obţinută sau pe care urmează sa o contractezi:
– utilizează sursele de finanţare pentru care plătești dobânzi doar atunci când chiar este nevoie – până atunci, punctual, fără să exagerezi, poate găsești înţelegere la furnizori să amâni unele plăţi, pentru câteva zile/săptămâni;
– negociază marja fixă a costului creditului – o valoare redusă va compensa creșterea Robor-ului;
– ai grijă la costurile de administrare – ideal ar fi ca ele să fie reduse la 0 – în funcţie de finanţator, le vei plăti fie la suma utilizată sau la toată suma acordată;
– costul de neutilizare al creditului – la fel, bine ar fi bine să fie 0, mai ales că vor fi perioade când nu vei folosi finanţarea parţial sau chiar total;
– obiectivul tău este să plătești doar dobânda la sumele pe care le vei utiliza din credit și să utilizezi creditul doar atunci când ai epuizat celelalte surse de încasări.

Da, probabil că Robor-ul va mai crește. Nu știm până unde și nici nu putem influenţa evoluţia lui. Focusul trebuie să fie: creșterea sănătoasă și sustenabilă a afacerii, grija faţă de clienţi și optimizarea costurilor. Restul este zgomot de fundal.

Ştiu că este o perioadă bulversantă pentru afaceri, cu toate modificările legislative apărute peste noapte. Te preocupă și alte modificări cu impact în business-ul tău? Lasă-mi un scurt mesaj și revin cu recomandări.

Să-ţi fie de folos!
Adi
Succesul este o călătorie care începe cu TINE!

Mai Multe Articole

Uncategorized

De ce nu performează afacerea ta?

Ca antreprenor, ai pornit la drum cu un vis și dorința de a construi ceva propriu, unic și durabil. În primele etape, energia și entuziasmul

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții