Salut!

Despre soluţiile de finanţare pentru companiile la început de drum am scris în articolul 8 soluţii de finanţare pentru business-ul tău. Vreau doar să le reamintesc, fiind reper în relaţia cu soluţiile oferite de bănci: aportul propriu de capital, FPC (familia, prieteni, cunoștinţe), amânările de plată a furnizorilor, avansurile încasate de la clienţi, crowdfundingul, business angels, fondurile guvernamentale/europene, leasingul și creditul.

Pornești afacerea cu banii tăi. Gata, s-au dus. Apoi te rogi de cei apropiaţi să te împrumute și le promiţi că le înapoiezi banii “cât ai zice pește”. În realitate… . Gata și ăștia. Apelezi la furnizori să te mai lase câteva zile până încasezi un avans promis de unul dintre clienţii tăi (3 la număr). Ai auzit ceva despre platformele de crowdfunding, dar durează până pregătești campania. Ai vrea să te salveze un “înger” de business, dar unde “Doamne ajută” îl găsești. Despre proiecte pe fonduri, ai auzim vrute și nevrute, unii spun că poate vei primi banii la “Sfântul așteaptă”. Tu ai nevoie de ei ieri.

Chiar dacă finanţarea afacerilor noi (în primii doi ani de activitate) nu se regăsește printre obiectivele de creștere a jucătorilor din piaţa bancară, există totuși bănci care, cel puţin la nivel declarativ, s-au arătat deschise să crediteze start-up-urile. Sumele împrumutate nu sunt foarte mari, media lor fiind în jurul valorii de 45.000 lei. Totuși, pentru un start-up cu 3 luni de activitate, acestea pot acoperi necesarul de finanţare, fiind obţinute într-un timp relativ scurt (câteva săptămâni) pentru: achiziţie de marfă, plata furnizorilor, plata salariilor, renovarea sau extinderea spaţiului, achiziţia unui utilaj/mijloc de transport.

Iată ce trebuie să știi când soliciţi finanţarea:

– ai nevoie de minim 3 luni de activitate economică – vei prezenta ultima balanţă contabilă

– arată băncii că îţi cunoști bine afacerea și că ești implicat 100%

– comportamentul bun de plată a datoriilor în cazul asociaţilor/administratorilor companiei este foarte important

– pentru ce ai nevoie de bani și cum îi vei folosi

– cum vei genera un cash-flow pozitiv, astfel încât să poţi achita creditul și costurile aferente

– ce alte garanţii, în afara celor personale, mai există

– care este contribuţia proprie în cazul creditelor pentru investiţii

După cum vezi, chiar dacă afacerea ta e la început de drum, există soluţii de finanţare și în stadiul acesta, așa că pregătește POVESTEA și succes la finanţare!

Pe curând,
Adi

Succesul este o călătorie care începe cu TINE!