Cum ţi-ai finanţat afacerea în 2017

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Salutare!

Zilele acestea revedeam un sondaj efectuat de Banca Naţională a României, prin care circa 11.000 de companii și-au exprimat opinia privind accesul la finanţare, în perioada octombrie 2016 – martie 2017. Am extras 3 concluzii pe care vreau să le împărtășesc cu tine și îţi vor fi de folos în perioada următoare pentru afacerea ta:

  1. Accesul la finanţarea de la bănci și/sau IFN este considerat greoi, dificil. Printre cele mai importante cauze, companiile și-au exprimat nemulţumirea privind:
  • nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor
  • cerințele privind valoarea sau tipul garanției
  • clauzele contractuale, birocrația
  • gradul de îndatorare maxim permis de către finantatori

 

  1. În lipsa unui acces facil la finanţarea externă, companiile își susţin activitatea din:
  • reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu
  • creditele de la acționari sau majorările de capital
  • creditul comercial

Dacă primele două surse de finanţare provin din companie, creditul comercial depinde de relaţia pe care o avem cu furnizorii și de cum reușim să obţinem termene de plată mai mari.

 

  1. Dintre cei care au apelat la finanțare bancară, 85% au reușit să contracteze creditul și să obțină întreaga sumă solicitată. O pregătire minimă și corectă a procesului de finanţare face ca obiectivul propus să fie îndeplinit.

 

Un echilibru între sursele interne de finanţare (generate de activitate) și cele externe (atrase sau împrumutate), împreuna cu un mix potrivit de costuri și garanţii reprezintă una dintre premisele creșterii sănătoase a afacerii tale.

Cum a fost pentru tine, până acum, anul 2017? Care concluzie reflectă cel mai bine situaţia finanţării afacerii tale? Lasă-mi, te rog, un scurt mesaj sub articol.

 

Pe curând,
Adi

Succesul este o călătorie care începe cu TINE!

Mai Multe Articole

Uncategorized

10 gânduri bune pentru afacerea ta

La începutul lunii noiembrie s-a desfășurat cel mai important eveniment de business al toamnei, Business Focus 2022 – The Next Level of Evolution. Sunt recunoscător

Uncategorized

Teama de reușită vs teama de eșec

La una dintre întâlnirile programului de creștere cu o companie, mi-am adus aminte de un lucru pe care l-am aflat acum mai bine de 6

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții