Salutare!
De prea multe ori, mulţi dintre noi petrecem ani de zile gândindu-ne cum putem face rost de banii necesari pentru demararea afacerii noastre. Şi în tot acest timp ne cuprinde un sentiment de nesiguranţă că banii nu sunt suficienţi pentru a începe business-ul, astfel că ajungem să amânăm și mai mult lansarea sau chiar să renunţăm la afacere. Antreprenorii care au depășit această situaţie, lansând și dezvoltând business-uri de succes, recomandă trecerea rapidă de la idee la punerea ei în practică, argumentând că:
– scopul tău este de a ajunge cât mai repede în faţa clienţilor tăi cu produsul/serviciul pentru a obţine validarea lui;
– ai nevoie de o sumă mai mică pentru a face acest lucru, banii putând fi obţinuţi din fondurile proprii sau împrumutaţi de la cei apropiaţi;
– în funcţie de feedback-ul primit de la clienţi, vei decide direcţia în care vei continua, fiind deja într-o poziţie favorabilă, în care ai demarat afacerea, ai un număr de clienţi și, cel mai important, ai feedback-ul lor despre cum ar trebui să mergi mai departe.
Până în acest moment al afacerii, ai utilizat 2 surse de finanţare: aportul propriu de capital și banii împrumutaţi de la cei apropiaţi (dacă e cazul), fiind suficiente să începi. Aflând direcţia în care îndrepţi afacerea, poţi începe să apelezi și la alte surse de finanţare, chiar dacă ești în primele luni de activitate.
Plata furnizorilor la un anumit termen agreat cu ei, îţi dă posibilitatea să reduci numărul de zile dintre termenul de încasare de la client și termenul de plată al furnizorului. Este cea mai utilizată soluţie de finanţare de către companii, așa că vei găsi disponibilitate de discuţie cu furnizorii pe acest subiect.
Avansurile încasate de clienţi îţi pot îmbunătăţi fluxul de numerar, deci vezi ce le poţi oferi pentru a-i stimula să-ţi plătească produsele/serviciile în avans.
Fondurile nerambursabile îţi pot aduce resurse importante pentru creșterea afacerii. Ia legătura cu un consultant bun și vezi ce soluţii există pentru afacerea ta. Aici pot veni și băncile cu soluţii complementare, care să te ajute în implementarea planului de afaceri – ex: creditul punte pe care îl poţi folosi până când primești banii de la Autorităţi.
Ai un business atractiv, cu potenţial mare de creștere? Ia în considerare atragerea unui investitor: business angels sau fonduri de investiţii, dacă nevoia de finanţare este mai mare. Pregătește pitch-ul și ia legătura cu ei, fie la evenimente de networking/business sau direct, pe mail/telefon. Scopul tău este să le stârnești curiozitatea și interesul pentru afacerea ta, celelalte detalii putând fi discutate în privat (plan de afaceri, echipa, relaţia/chimia investitor-antreprenor).
Ești în situaţia în care ai putea atrage și microfinanţare din partea instituţiilor financiare, care în ultimii ani au început să devină mai active în a finanţa companii aflate în primul an de activitate. Termenul redus de obţinere al banilor și garanţiile minime sunt câteva dintre avantajele acestui tip de finanţare.
După primul an de activitate, vei putea începe discuţii și cu băncile, privind soluţiile de finanţare: pentru activitatea curentă, pentru investiţii, pentru finanţarea contractelor comerciale, etc.
Relaţia datorii – capitaluri trebuie să fie una atractivă, atât pentru finanţatori/investitori, cât și pentru acţionari. Îţi doresc să găsești mixul potrivit pentru finanţarea afacerii tale. Un echilibru între sursele interne de finanţare (generate de activitate) și cele externe (atrase sau împrumutate) reprezintă o premisă importantă a creșterii sănătoase pentru afacerea ta. Cu Programul online de finanțare a afacerii câștigi încrederea că știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții. Află mai multe despre Program: https://adiploscaru.ro/curs-online-pentru-finantarea-afacerii/.
Care e mixul de finanţare al afacerii tale? Scrie-mi, te rog, 3 soluţii pe care le utilizezi. Cunoști antreprenori la început de drum? Ajută-i să obţină mai multă claritate în afacerea lor și recomandă-le articolul.
Pe curând,
Adi
Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.