Accesul companiilor la finanțare

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bine te regăsesc!

 

Nu știu dacă ai aceeași percepție ca mine, dar îmi pare că ”țapul ispășitor” pentru care nu începem o activitate sau o afacere, nu creștem sau nu supraviețuim, a devenit lipsa banilor. Am o idee mișto (și cam atât) care va face o grămadă de bani, pentru care vreau 100.000 Euro. Super ofertă: îți dau 50% din companie și 2 ore din timpul meu, că mai am și alte lucruri importante de făcut. Oare ce este cu lumea asta de nu vrea să ”prospere” de pe urma ideii mele?

În rândurile următoare vreau să revin la ”țapul ispășitor” – lipsa banilor, cealaltă parte a problemei putând fi o temă de reflecție pentru amândoi. Urmăresc periodic un sondaj al Băncii Naționale a României (Sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România – sondaj efectuat de 2 ori pe an), pe care îl consider util și relevant pentru a analiza răspunsul companiilor din România privind accesul la finanțare. Numărul de companii respondente (circa 11000, din care 85% sunt IMM), reprezentativitatea la nivel național și criteriile de selecție (mărimea, sectorul de activitate și regiunile de dezvoltare) sunt motivele pentru care consider sondajul ca fiind cel mai bun barometru privind evoluția percepției companiilor despre accesul la finanțare.

Hai să parcurgem împreună cele mai recente preocupări importante ale companiilor, cu mențiunea că am ales doar răspunsurile companiilor din segmentul IMM (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii):

  1. Cele mai presante provocări ale companiilor în desfășurarea activității lor sunt:
  • impredictibilitatea mediului fiscal
  • nivelul de fiscalitate
  • costurile
  • concurența
  • disponibilitatea forței de muncă bine pregătite

Față de sondajul anterior, companiile consideră că provocările legate de concurență și cerere au căpătat o amploare mai mare.

  1. Disponibilitatea surselor de finanțare pentru companii. Cele mai importante surse la care apelează sunt:
  • reinvestirea profitului sau vânzarea de active
  • creditele de la acționari sau majorările de capital
  • creditul comercial
  • creditele oferite de bănci și IFN

Structura finanțării companiilor rămâne neschimbată, estimarea lor fiind similară și în următoarele 12 luni.

  1. Accesul limitat al companiilor la finanțarea bancară. Doar 22% dintre companii au apelat la finanțare de la bănci/IFN, 19% primind aprobare pentru toata suma solicitată. Dificultățile întâmpinate în accesarea finanțării sunt:
  • nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor
  • cerințele privind valoarea sau tipul garanției
  • clauzele contractuale
  • birocrația

Nimic nou la orizont, cu excepția faptului că nivelul în creștere al dobânzilor cântărește și mai mult în decizia de alegere a surselor de finanțare, cu impact important în costuri.

Un echilibru între sursele interne de finanţare (generate de activitate) și cele externe (atrase sau împrumutate), împreuna cu un mix potrivit de costuri și garanţii reprezintă doua dintre premisele creșterii sănătoase a afacerii.

Cum a fost pentru tine, până acum, anul 2018 din punct de vedere al surselor de finanţare? Lasă-mi, te rog, un scurt mesaj sub articol.

Pe curând!
Adi

Succesul este o călătorie care începe cu TINE!

Mai Multe Articole

Uncategorized

De ce nu performează afacerea ta?

Ca antreprenor, ai pornit la drum cu un vis și dorința de a construi ceva propriu, unic și durabil. În primele etape, energia și entuziasmul

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții