Salutare!
Un om avea cel mai bun câine de vânătoare din lume. Era singurul câine capabil să alerge pe apă. Și omul nostru, mândru de câinele lui, și-a chemat un prieten să vadă minunea. Și săracul câine a alergat de dimineața până seara pe apă … și prietenul nu spunea nimic. La un moment dat, omul nostru, un pic frustrat, l-a întrebat: “ Nu ai observat nimic ciudat la câinele meu? “. “Ba da, am observat că nu știe să înoate” a replicat prietenul lui.
Povestioara îi aparține lui Adrian Cioroianu și am auzit-o săptămâna trecută la București, în cadrul evenimentului dedicat antreprenorilor și managerilor, București Business Days 2018.
Smart People – Smart Business – Smart Society, cei 3 SMART despre care au vorbit, pe parcursul a 2 zile, antreprenori de succes, manageri de companii, experți în diferite domenii. Au fost foarte multe informații valoroase împărtășite de speakeri, care să ne ajute personal, profesional sau în afaceri.
În următoarele rânduri vreau, la rândul meu, să îți împărtășesc 5 dintre ele, pe care este posibil să le cunoști sau să le fi auzit, scopul fiind de a le conștientiza mai bine și de a le folosi smart :):
– afacerile smart au nevoie de oameni smart, cu abilități precum inovație și agilitate, pentru a dezvolta repede produsele/serviciile pe care consumatorii le solicită. Fără curiozitate, pasiune și simplificare, primele două abilități nu se pot dezvolta.
– “toți suntem smart când suntem în locul smart și avem rezultate smart” – Ovidiu Toader. Locul potrivit și rezultatele pe măsură ne fac smart.
– pentru a supraviețui și a crește, companiile nu trebuie să stea în zona de confort – “Să stai în zona de confort, înseamnă să fii mort.” – Radu Georgescu
– oamenii sunt cea mai importantă resursă a companiei, de aceea afacerile de succes se fac în echipe. Primul pas pentru a construi o echipă este încrederea acordată celorlalți.
– totul începe cu noi, prin a fi oameni, prin a gândi și a simți despre ceilalți.
Nu am inclus în cele 5 idei SMART niciuna legată de finanțarea afacerii. Dacă printre obiectivele anului 2019 se află și atragerea unei finanțări, îți las, foarte pe scurt, cum ar trebui să arate acest obiectiv smart. Răspunzând la următoarele 5 întrebări, în acord cu nevoile companiei, îți va fi clară nevoia de finanțare și o vei putea transmite mai departe, ca atare, finanțatorului:
– care este suma pe care vrei să o obții? Arată de la prima întâlnire că știi (argumentat) care este nevoia de finanțare.
– pe ce perioadă o împrumuți? Perioadă scurtă (1-2 ani pentru activitatea curentă) sau perioadă lungă, pentru investiții.
– în cât timp ai nevoie de finanțare? Începe demersul de finanțare cu cel puțin câteva luni de zile înainte, pentru a avea suficient timp să pregătești finanțarea și să dai posibilitatea finanțatorilor să raspundă cu cea mai bună soluție pentru afacerea ta.
– ce garanții ești dispus să aduci temporar? Imobilizarea lor temporară îți poate crește șansele de a primi suma necesară și de a beneficia de costuri mai avantajoase.
– cu ce costuri ești confortabil? Cuantifică-le încă din această etapă pentru a știi impactul lor în totalul cheltuielilor, pentru a calcula rentabilitatea investiției și pentru a stabili direcția în care să le negociezi.
Ia-ți zilele următoare câteva momente și pentru tine, ca să poți reflecta măcar la una dintre afirmații și să descoperi cum te poate ajuta. M-aș bucura să împărtășești o scurtă experiență smart :), sub forma unui scurt comentariu sub articol.
Să ai un 2019 SMART :)!
Adi
Succesul este o călătorie care începe cu TINE