Start-up Nation – mit sau realitate?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Salutare!

“Adi cum e cu proiectul acesta, Start-up Nation? Merită efortul? Ce șanse sunt să primesc banii? Pentru ce pot folosi fondurile?”. Sunt doar cȃteva dintre întrebările pe care le primesc din partea clienţilor. Sunt convins că primești și tu pe email, pe reţelele de socializare foarte multe informaţii pe marginea acestui subiect. În acest articol vreau să ofer cȃteva răspunsuri din 2 perspective, strict legate de experienţa mea cu programul, cea de consultant și cea de beneficiar. Ca să îţi iei exact ce consideri că te ajută din aceste perspective, voi împărţi argumentele în 2 categorii: Provocări legate de program și Oportunităţi.

Orice demers de finanţare a unei afaceri este atȃt provocare, prin energia și resursele pe care le punem în mișcare, cȃt și oportunitate, pentru iniţierea sau creștere afacerii, dacă ne facem bine temele.

Provocările programului Start-up Nation:

– încă se “coace” – fiind lansat anul trecut, după prima experienţă, sunt multe lucruri de îmbunătăţit: proces decizional uniform în toate Agenţiile teritoriale, claritatea informaţiilor din procedura de lucru, reducerea timpilor de procesare/analiză/decizie la băncile partenere și Fondurile de Garantare/Contragarantare.

– timpii incerţi de evaluare, procesare și decontare, din cauza personalului insuficient din Agenţii, Fonduri, Bănci – ia în considerare și scenariul pesimist atunci cȃnd vine vorba de: termen de decontare (60 zile), aprobarea creditului punte (3-4 luni), livrarea echipamentelor (de la cȃteva zile la cȃteva luni).

– implementarea proiectului – după ce semnezi acordul de finanţare, înarmează-te cu răbdare, răbdare, răbdare – vei avea nevoie în relaţia cu: agenţiile, băncile, furnizorii, curierii.

– procedura de lucru – vei găsi multe informaţii interpretabile, de aceea clarifică-le înainte de a acţiona și cere părerea altora implicaţi în proces: consultanţi, angajaţi Agenţii, angajaţi bănci, antreprenori cu experienţă în program.

– asigurarea aportului propriu suficient pentru finanţarea activităţii curente și a cheltuielilor neeligibile (ex: materie primă, asigurări, cheltuieli de înfiinţare a companiei, contabilitate, amenajări sediu, etc).

Sunt multe de dezbătut și de detaliat în zona de Provocări, însă cred că focusul tău trebuie să fie în zona de Oportunităţi ale acestui program, pentru afacerea ta.

Oportunităţile programului Start-up Nation:

– 200.000 lei bani nerambursabili, finanţare fără dobȃndă;

– cel mai simplu program pentru accesarea fondurilor nerambursabile din punct de vedere al scrierii planului de afaceri, al depunerii dosarului (electronic), al implementării și monitorizării proiectului;

– șansa ta să începi afacerea mult visată;

– șansa ta să iti achiziţionezi sau să îţi reînnoiești echipamentele, softurile, mobilierul, autoturismul;

– decontarea cheltuielilor cu pregătirea ta în demararea afacerii: consultanţa oferită de specialiști în scrierea și implementarea proiectelor, curs de antreprenoriat care îţi poate completa cunoștinţele antreprenoriale, construirea brandului tău în online (site, pagină pe reţele de socializare, campanii de promovare);

– decontarea cheltuielilor pentru achiziţionarea de: echipamente tehnologice și IT; spaţii de lucru; aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare; mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, rulote cu sau fără motor pentru comerț stradal și autoutilitare; mobilier si birotica; instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie; instalaţii de încălzire sau climatizare; salarii, utilități și chirii; realizarea unei pagini web; active necorporale; cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale; TVA nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA conform Codului Fiscal; consultanţă; cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru credit punte.

Sper că ţi-am dat suficiente informaţii pentru a-ţi face o idee despre cȃt de mult ţi se potrivește sau nu programul Start-up Nation. Dacă mai ai nevoie și de alte completări, lasă-mi, te rog, un comentariu sub articol sau scrie-mi pe contact@adiploscaru.ro . Voi răspunde cu plăcere.

Succes!

Adi

Succesul este o călătorie care începe cu TINE!

Mai Multe Articole

Uncategorized

Încă un ghid și mă duc

Realizez că se face un an de când nu am mai scris nimic pe blog despre programele de finanțare nerambursabilă. Constat, cu un gust amar,

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții