Provocări și oportunităţi pentru business în 2018

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Salutare!

Începutul anului 2018 este unul destul de agitat, având în vedere modificările din mediul fiscal, fenomenul cryptocurrency și evoluţia pieţelor financiare. În același timp poate fi și un an cu multe oportunităţi, care vin la pachet cu provocări în mediul de business.

Cei de la Keysfin (furnizor de informaţii despre companii) au realizat în ianuarie un studiu despre riscurile din economie și despre potenţialul de creștere pe sectoare de activitate. Iată ce spun concluziile lor:
80% dintre companiile din România sunt slab capitalizate, astfel că riscul de neplată și intrare în insolvenţă este ridicat.
microintreprinderile sunt cele mai expuse riscului de intrare în insolvenţă, din cauza capitalizării reduse și a dependenţei mari de parteneri.
cel mai riscant domeniu de activitate din punct de vedere al numărului de companii înregistrate în BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvenţă) este comerţul cu ridicata şi amănuntul – acest domeniu reprezintă peste 50% din totalul domeniilor de activitate.
profilul proprietarului de companie aflate în insolvenţă este: bărbat, cu vârsta medie de 49 ani, de naţionalitate român, cu afaceri micro ce activează în comerţ.
75% dintre companii apelează la creditul furnizor, punând presiune pe nivelul datoriilor comerciale. Accesul dificil la alte surse de finanţare determină companiile să apeleze din ce în ce mai mult la această soluţie de finanţare, fără dobândă.
64% dintre companii înregistrează datorii comerciale, riscul de neplată fiind în creștere.

Fiind întrebaţi despre riscurile pentru economie în 2018, antreprenorii și-au exprimat îngrijorarea pentru:
– incertitudinile legate de Codul Fiscal (76% dintre respondenţi)
– inflaţie (65%)
– evoluţia leului (53%)
– criza de pe piaţa forţei de muncă (51%)
– scumpirea creditării (38%)

La capitolul oportunităţi, antreprenorii anticipează creșteri în următoarele domenii:
– comerţ
– servicii
– agricultură

Un business de succes înseamnă și adaptare la schimbările din piaţă, cu focus pe oportunităţile de creștere. 2018 este un an al oportunităţilor, așa că fii pregătit pentru ele și fă-ţi un plan de acţiune pentru atenuarea riscurilor potenţiale.

Tu cum vezi anul 2018? Cu mai multe oportunităţi sau cu mai multe provocări? Scrie-mi, te rog, câteva cuvinte. Mi-ar plăcea să aflu și părerea ta.

Succes!
Adi

Succesul este o călătorie care începe cu TINE!

Mai Multe Articole

Uncategorized

10 gânduri bune pentru afacerea ta

La începutul lunii noiembrie s-a desfășurat cel mai important eveniment de business al toamnei, Business Focus 2022 – The Next Level of Evolution. Sunt recunoscător

Uncategorized

Teama de reușită vs teama de eșec

La una dintre întâlnirile programului de creștere cu o companie, mi-am adus aminte de un lucru pe care l-am aflat acum mai bine de 6

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții