IMM Invest – mit sau oportunitate?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

După 7 săptămâni de la declararea stării de urgență, mulți antreprenori au ajuns la limită. Incertitudinea privind reluarea activității și a felului în care o vor face, pune presiune pe resursele pe care le mai au la dispoziție. Știm cu toții că trebuie să ne adaptăm, că trebuie să ne reinventăm. Însă cu ce resurse și în cat timp? Și aici e baiul pentru mulți dintre noi, care caută cu disperare să câștige timp și resurse pentru a supraviețui și pentru a vedea ce pot face diferit: ”Cash is King, but Survival is King Kong!”

În goana după bani, programul IMM Invest este una dintre ultimele soluții de a face rost de cash, iar modul defectuos de comunicare al instituțiilor statului a creat niște așteptări nerealiste pentru mulți dintre cei care au aplicat sau vor depune cereri în perioada următoare. Așa s-au născut și primele mituri ale programului:

dacă activitatea mi-a fost afectată de criza COVID-19 și sunt printre primele 40.000 de companii care depun cerere, voi primi finanțare. Realitatea este alta: vor primi bani cei care erau “bancabili” înainte de criză și care demonstrează că finanțarea îi ajută, cu șanse reale, să se adapteze și să se dezvolte, având capacitate să ramburseze banii și costurile aferente.

banii se vor da repede. Sunt o grămadă de voci ale reprezentanților instituțiilor statului implicate, care formulează tot felul de termene rapide de aprobare. Nu am auzit niciun termen avansat de către cei care chiar dau banii, adica băncile. Cât crezi că va dura, de când depui cererea la FNGCIMM și până primești banii? Răspunsul dat contează pentru tine, important fiind ca banii să vină la momentul potrivit. Totuși, ca să ai un interval orientativ, ține cont că sunt implicate 2 instituții birocratice (Fondul și Banca), puțin digitalizate, care probabil se confruntă cu cel mai mare volum de solicitări din istoria lor (amânare rate conform OUG 37 și IMM Invest). Mai mult, restricțiile de funcționare (work from home, program de lucru redus în agenții) accentuează și mai mult capacitatea de a răspunde într-un termen de … săptămâni, luni?

 

Este acest program o oportunitate? Da, dacă ești pregătit pentru ea. George S. Clason spunea că Oportunitatea este o zeiţă mândră ce nu îşi iroseşte timpul cu cei care nu sunt pregătiţi să o întâmpine.” Cu ce beneficii vine la pachet?

finanțarea este garantată de stat în proporție de 80 și 90%, ceea ce suplinește lipsa generalizată a garanțiilor pe care antreprenorii pot sau vor să le pună la bataie;

costul banilor este foarte bun pentru afacerile din acest segment; practic IMM-urile beneficiază de marje pe care doar companiile mari le primesc, prin negociere;

costurile creditelor sunt suportate, parțial, de stat: dobânda, cel puțin în 2020, comisionul de risc și comisionul de garantare pe toată perioada de creditare;

finanțări importante, de până la 10.000.000 lei în cazul creditelor de investiții, însă nici plafoanele pentru capitalul de lucru nu sunt de neglijat (500.000 lei pentru micro, 1.000.000 lei pentru companie mică și 5.000.000 lei pentru companie mijlocie);

posibilitatea de a rambursa capitalul de lucru în 3 ani, cu posibilitatea de prelungire  pentru încă 3 ani.

 

Cum faci să prinzi această oportunitate? În primul rand, mi-aș dori ca IMM Invest să fie pentru tine una dintre soluţiile de finanţare pe care le ai la dispoziţie și nu singura. Dacă e singura, sper să fiţi pregătiţi pentru ea (tu și afacerea ta) și să rezistaţi până vin banii. Cum îţi crești șansele să obţii finanţarea, fără să pierzi timp?

  1. Înţelege Programul IMM Invest! Analizează produsele de creditare, vezi dacă ţi se potrivesc și apoi înţelege condiţiile de acordare și responsabilităţile pe care ţi le asumi – în Declaraţia pe proprie răspundere ai nu mai puţin decât 11 responsabilităţi. Sunt curios câţi dintre cei care au aplicat, chiar știu ce și-au asumat, pentru că nu este clar nici pentru specialiști.
  2. Află cât de finanţabilă este afacerea ta în acest moment! Cum stai cu indicatorii financiari la 2019?
  3. Estimează timpul în care ai nevoie de acești bani! Nu te baza foarte mult pe el, pentru că nu depinde numai de tine!
  4. Completează corect și complet aplicaţia IMM Invest! Vezi variantele posibile de declaraţie puse ca exemplu, pe site, de către FNGCIMM. Știi care este diferenţa dintre întreprindere autonomă, parteneră și legată? Ar trebui să știi, pentru că face parte din Declaraţia pe proprie răspundere.
  5. Alege Banca potrivită! Ce faci dacă lucrezi cu 2-3 bănci, inclusiv pe finanţare și toate sunt înscrise în program? Ce faci dacă lucrezi cu 2-3 bănci, dar niciuna nu este înscrisă în program? Pe care o alegi? Pe cea la care ai cele mai multe șanse să îţi prioritizeze solicitarea.
  6. Monitorizează permanent ce se întâmplă cu solicitarea ta, fie că este la Fond sau la Bancă! Dacă sunt solicitări suplimentare de informaţii sau documente, răspunde repede și complet.
  7. Ai răbdare, răbdare, răbdare!

 

Închei aceste recomandări cu încrederea că ele te vor ajuta să îți cunoști mai bine afacerea și să iei cea mai bună decizie de finanțare, la timp.

 

Succes la o finanțare rapidă și sănătoasă :)!

Adi Ploscaru

*Acest articol a fost publicat iniţial pe https://www.zf.ro/

Mai Multe Articole

Uncategorized

De ce nu performează afacerea ta?

Ca antreprenor, ai pornit la drum cu un vis și dorința de a construi ceva propriu, unic și durabil. În primele etape, energia și entuziasmul

Programul online pentru finanțarea afacerii

Știi exact ce ai de făcut pentru a obține finanțarea de care ai nevoie, la momentul potrivit și în cele mai bune condiții