Te salut!
Povesteam zilele trecute cu un proprietar de business despre cât de anevoios și lung poate fi drumul de la identificarea nevoii de finanţare și până la finanţarea ei efectivă. Fiind un subiect ce ne impactează, în rândurile următoare vreau să îţi descriu câţiva factori importanţi ce influenţează decizia de aprobare a unei finanţări:
- Povestea (planul de afaceri)
- Patrimoniul
- Fluxul de numerar
- Indicatorii financiari
- POVESTEA (planul de afaceri)
Îţi amintești de “Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană” ? Exprimarea nevoii de finanţare, apelând la surse externe, este de fapt o invitaţie adresată investitorului sau finanţatorului de a face parte din povestea companiei tale. Nu uita să spui această poveste în mod autentic și captivant. Ea este despre:
– viziunea și strategia companiei ;
– istoric, acţionari și management, angajaţi, activitatea curentă (produsele și serviciile comercializate) ;
– piaţa în care activezi: clienţi, furnizori, concurenţă, marketing (politica de produs, preţ, distribuţie, promovare) ;
– costurile de funcţionare ;
– nevoia corectă de finanţare ;
– capacitatea companiei de a genera profit suficient pentru a rambursa datoria și costurile ei ;
– proiecţiile financiare și de business.
- PATRIMONIUL
Când vine vorba de patrimoniul companiei, finanţatorul îl analizează prin prisma a 2 componente:
– bunurile aduse ca aport şi cele dobândite în cursul activităţii de catre societate ;
– capitalurile proprii, compuse în general din capitalul iniţial constituit sau majorat ulterior și din profiturile reinvestite.
Bineînţeles că deţinerea în proprietate de active fixe și un nivel ridicat al capitalurilor proprii cresc substanţial șansele de finanţare a companiei.
Capitalurile proprii negative arată: un grad mare de îndatorare a companiei sau înregistrarea unor pierderi contabile mari sau repetate, precum şi imposibilitatea acesteia de a-şi acoperi datoriile din fonduri proprii.
- FLUXUL DE NUMERAR (cash flow)
Reprezintă imaginea stării de sănătate a unei afaceri, cuprinzând atât încasările, cât și plățile pe care o societate le are într-o perioadă de timp.
Concentrează-te prioritar pe obţinerea lichidităţilor și apoi pe profit, pentru că principala cauză a falimentului unei afaceri este lipsa banilor lichizi pentru continuarea activităţii.
La fel ca și tine, finanţatorul vrea un flux de numerar pozitiv, constant și predictibil pentru a-și putea încasa lunar costul finanţării.
- INDICATORII FINANCIARI
O dinamică bună a cifrei de afaceri și a profitabilităţii în ultimii 2 ani, lipsa datoriilor la stat, un istoric bun de plată către creditori reprezintă o parte importantă a drumului către finanţare. Tot la fel de importantă este analiza unui grup de indicatori financiari cheie și anume:
– capitalizarea – reflectă ponderea capitalurilor proprii în total pasiv, practic, gradul de finanţare a activelor companiei din surse proprii ;
– lichiditatea – finanţatorii vor companii lichide, de aceea Activele curente trebuie să fie mai mari ca Datoriile curente ;
– marja de profit – exprimată prin EBITDA (Profitul înainte de dobânzi, impozitare, depreciere şi amortizare), va decide nivelul gradului de acoperirea a datoriei ;
– gradul de acoperire a datoriei – ratele de capital și dobânzile datorate pe parcursul unui an de zile ar trebui să fie mai mici decât EBITDA.
Tu cum îţi vezi afacerea prin prisma celor 4 factori? Care crezi că sunt mai dificil de îndeplinit? Ce altceva, la fel de important sau poate chiar mai important, ar trebui menţionat și detaliat astfel încât să ai convingerea că poţi obţine finanţarea dorită?
Lasă-mi un scurt mesaj despre ce crezi că te-ar ajuta să îţi finanţezi business-ul.
Pe curând,
Adi
Alături de tine, de la finanțare la dezvoltare.