Te salut!
Intrarea în incapacitate de plată a unei companii este un scenariu trist, dar real pentru majoritatea companiilor. Viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, afirma într-un interviu că valoarea medie a raportului dintre datorii totale si capitaluri, pentru 578.000 de companii, este, atenţie, 42!!! Mai precis, banii datoraţi furnizorilor, salariaţilor, statului, creditorilor sunt de 42 mai mulţi faţă de capitalurile acţionarilor. În cazul neîncasării facturilor la timp sau deloc, lipsa capitalurilor proprii duce la imposibilitatea achitării datoriilor și a asigurării resurselor necesare continuării activităţii.
Dependenţa accentuată de un număr limitat de clienţi este un alt factor ce poate destabiliza capacitatea de plată a unei companii, situaţie întȃlnită tot mai des și la companiile mature.
Cei de la Coface realizează periodic un studiu al insolvenţelor. Anul 2017 a înregistrat cel mai mic număr al procedurilor noi de insolvenţă din ultimii 15 ani (8256). Un lucru ciudat este că deși numărul de insolvenţe noi a scăzut, pierderile produse creditorilor au crescut cu 13%.
Hai să parcurgem împreună ce acţiuni nepotrivite au dus la intrarea în insolvenţă, conform Studiului Insolvenţelor în România – Coface:
– Finanţarea incorecta a investiţiilor – s-au folosit resursele atrase pe termen scurt pentru nevoile de finanţare pe termen lung. Practic, banii încasaţi de la clienţi s-au folosit astfel:
- 60% au achiziţionat active corporale (ex: terenuri,mașini, utilaje);
- 30% au achitat parţial datoriile către bănci (pentru a reduce costul cu dobânzile plătite) și dividende către acţionari;
- 10% au creditat diferite companii, majoritatea acestora fiind parte din același grup de firme.
– Investițiile proaste: 75% dintre companiile insolvente au înregistrat venituri si profituri in scadere, ulterior momentului investiţiei.
– Politica agresivă de distribuire accelerată a dividendelor, înainte de încetarea activităţii. Această practică, avȃnd impact negativ asupra lichidităţii, “a determinat creșterea gradului de vulnerabilitate a companiilor respective, precum și o dependență mai mare de finanțarea externă.”
Fluxul de numerar deficitar, riscul de credit comercial necontrolat, structura ineficientă de cheltuieli și managementul defectuos sunt alte cateva cauze ce au împins companiile în incapacitate de plată.
Hai să ne luăm învăţămintele necesare din păţaniile altora, să diminuăm riscurile asociate și să ne vedem de creșterea afacerii.
Sunt curios să aflu de la tine ce acţiuni, mai puţin potrivite pentru sănătatea business-ului, ai fost nevoit să iei la un moment dat și cum le-ai remediat. Lasă-mi, te rog, cȃteva rȃnduri, sub articol, despre experienţa ta.
Să-ţi fie cu folos!
Adi
Succesul este o călătorie care începe cu TINE!